Бедите, застигащи хората, променят необратимо мозъците им

Бедите, застигащи хората, променят необратимо мозъците им Снимка: https://pixabay.com/

Бедите и житейските изпитания завинаги променят начина, по който работи мозъкът на човека

Това изненадващо заключение направиха учени от университета Radboud, а материалът е публикуван в списание MedicalXpress

Невролозите  направили проучване - те  изследвали въздействието на житейските несгоди върху моделите в мозъка - и са идентифицирали асоциации, които могат да предскажат развитието на психични разстройства.

Бил проведен експеримент с участието на около 170 души, а информацията за тях е събирана през целия им живот. Изследователите се фокусиралиа специално върху фактори или събития, които имат отрицателно въздействие върху здравето, включително пушенето на майката по време на бременност, усложнения по време на раждане, злоупотреби с алкохол и наркотици или сериозен инцидент.

Освен това експертите определили и структурата на мозъка на доброволци с помощта на сканиране. Извършено е на възраст 25 и 33 години. След това с помощта на изкуствен интелект са открити връзки между негативните фактори (преживени беди) и моделите в мозъка.

Установено е как мозъкът обикновено реагира на бедствие, за да се определи кога тази реакция е необичайна. В резултат на това са идентифицирани широко разпространени морфометрични промени в мозъка с частично специфични характеристики в зависимост от вида на неблагоприятния ефект.

Сега учените се надяват, че откритията им в крайна сметка могат да помогнат за ранното откриване на психични разстройства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: