Фондът на фондовете разполага с 2 млрд. лв. публичен ресурс за следващия период

Фондът на фондовете разполага с 2 млрд. лв. публичен ресурс за следващия период Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Фонд на фондовете е подкрепил над 2 500 проекта, близо 600 млн. лв. все още са на разположение за финансиране от стария програмен период

„През следващия програмен период Фонд на фондовете очаква нови, свежи финансови средства от порядъка на 2 млрд. лв. публичен ресурс, с които да подпомогне широка палитра от бенефициенти“. Това заяви Николай Генчев, председател на Надзорния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (Фонд на фондовете), чийто принципал е Министерството на иновациите и растежа, в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“.

По думите на Николай Генчев, към публичния ресурс от 2 млрд. лв. ще се добави и значителен размер частно съфинансиране, така че общият размер на средствата във Фонда могат да достигнат 4 млрд. лв.

Николай Генчев каза още, че задачата на Фонд на фондовете е да структурира и управлява финансови инструменти по различните европейски програми. Той подчерта, че крайните бенефициенти на получените средства от Фонда могат да бъдат освен различни бизнеси – стартиращи, малки, големи, разрастващи се, така и общини, региони, ВиК дружества в цялата страна, селскостопански производители, малки и семейни фирми и т.н. 

До момента Фонд на фондовете е финансирал 2 500 проекта – на фирми и общини. Зад това стоят дялови инвестиции в над 200 иновативни стартъпа, близо 700 микрокредита за малки бизнеси и социални предприятия, почти 500 000 лв. кредитно финансиране за регионални и общински проекти, 540 млн. лв. за 1 300 малки и средни предприятия за преодоляване на последствията от COVID-19 пандемията и др. Очаква се до края на следващата година броят на финансираните проекти и бизнеси да достигне 4 500. 

Близо 600 млн. лв. са все още на разположение за предоставяне на финансиране, под различни форми, от стария програмен период“, каза Генчев и прикани бизнеса и държавата да се възползват максимално от ресурса. 

Средствата, които са останали от предишния програмен период и предстои да се използват в следващата година, са 200 млн. лв. за дялови инвестиции през петте фонда, 200 млн. лв. за дългово финансиране през седемте банки, 150 млн. лв. за общински проекти, 75 млн. лв. за земеделие, както и значителен ресурс за бизнес микрокредити“, допълни председателят. Той каза още, че Фондът има общо 1,2 млрд. лв. публичен ресурс (европейски и национален) с още около 1 млрд. лв. частно съфинансиране или общо 2,2 млрд. лв., които вече са достигнали до крайните си бенефициенти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: