В САЩ активисти за климата спечелиха дело за прекомерните емисии във въздуха

В САЩ активисти за климата спечелиха дело за прекомерните емисии във въздуха Снимка: pixabay.com

Това е първи случай

В американския щат Монтана екоактивисти на възраст от 5 до 22 години, които заведоха съдебен иск срещу държавната администрация с обвинение за контролируеми емисии на парникови газове, спечелиха процеса по това дело.

За това съобщава Scientific American.

Това е първото и все още безпрецедентно дело, при това успешно за гражданските активисти, което вероятно ще лежи в основата на последващата юридическа практика в САЩ. 

Тийнейджърите и адвокатите, които ги представляваха, настояваха за вменяване на вина на щатската администрация за липсата на контрол върху емисиите на газове, за нарушаване на законите на щата Монтана, гарантиращи "чиста и здравословна околна среда".

Това дело се оказа пълна противоположност на решението на Федералния апелативен съд, който отказа да удовлетвори подобен иск на други ищци екоактивисти под предлог, че съдилищата не могат да влияят на екологията.

"Ето как изглежда климатичната справедливост в съдилищата и защитата на конституционните права на нашите деца", заяви старши адвокатът на компанията Our Children’s Trust Нейт Белинджър, който представляваше тийнейджърите в съда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: