Какви ще бъдат новите свръхзвукови пътнически самолети

Какви ще бъдат новите свръхзвукови пътнически самолети

От Лондон до Ню Йорк ще може да се лети за 4 часа

Някои инженери и пилоти смятат, че хората сега имат нужда от свръхзвукова скорост при полетите. Ето как се планира да се осъществи това, пише BBC Science Focus.

Американската компания Boom планира до края на това десетилетие да започне да организира свръхзвуков превоз на пътници чрез самолета Overture.

Полетите ще се извършват с помощта на устойчиво авиационно гориво (SAF). Благодарение на такова гориво ще бъде възможно да се намали въглеродният отпечатък на лайнерите и да се съкратят емисиите на въглероден двуокис с 80% в течение на целия живот на самолета. Освен това, то може да се смесва 50/50 с обикновено гориво.

Самолетът Overture ще  работи изцяло на гориво SAF. Според експерти този самолет ще позволи да се лети над водата два пъти по-бързо, отколкото с обикновен самолет (средната скорост е 2090 км/ч), както и с 20% по-бързо-над сушата (средна скорост-1100 км/ч). Същевременно ще се изразходва повече гориво, но то няма да оставя въглероден отпечатък.

Далжината на полета на Overture ще е 4250 морски мили (около 6850 км). Това дава възможност за създвнето на повече от 600 икономически изгодни маршрута. Освен това, те ще бъдат много по-разнообразни, отколкото при  предшественика му Concorde.

От Лондон до Ню Йорк ще може да се лети за 4 часа. И това е много по-бързо от летенето в бизнес класа с дозвукова скорост.

Overture основно ще лети над вода. Всичко е заради това, че сега свръхзвуковите полети над сушата са забранени. Това се прави, за да се предпазят хората на земята от звукови удари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: