Активират оперативните звена към Басейновите дирекции заради предстоящите валежи

Активират оперативните звена към Басейновите дирекции заради предстоящите валежи Снимка: МОСВ

Препоръчва се на гражданите да вземат предвид прогнозите на синоптиците за възможни опасни явления, които биха могли да настъпят утре и през следващите два почивни дни.

Министърът на околмната среда и водите Борислав Сандов нареди създаване на организация заради метеорологичната прогноза за очаквани обилни валежи. Той издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, промяна в графика на язовири и информиране на всички компетентни органи.

През следващото денонощие под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон да се създаде интензивна валежна обстановка. На места в Западна и Южна България и Предбалкана количествата валежи ще достигнат до 30-50 mm, локално в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - около 80-100 mm. Подробна метеорологична прогноза е публикувана на сайта на министерството, както и на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според прогнозите, рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е голям.

МОСВ препоръчва на гражданите да вземат предвид прогнозите на синоптиците за възможни опасни явления, които биха могли да настъпят утре и през следващите два почивни дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: