Борсовите цени на газа в Европа се повишават с четири процента

Борсовите цени на газа в Европа се повишават с четири процента

Цените на газа на европейската борса ICE се повишават до 458 долара за хиляда кубически метра

Борсовите цени на газа в Европа в сряда сутринта след откриването на търговията се повишават с около 4%, до 458 долара за хиляда кубически метра, след като се повишиха с 15% предишния ден, показват данни на базираната в Лондон борса ICE.
 

Септемврийските (най-близки) фючърси на индекса TTF (най-големият хъб в Европа) откриха търговията при $460,5 (+4,3%) за хиляда кубични метра. А към 9 часа цената им бе 458,2 долара (+3,8%). Динамиката на котировките се основава на цената от предишния търговски ден - $441,5 за хиляда кубически метра.

Тези котировки миналата сряда за първи път от 21 юни преминаха прага от 450 долара за хиляда кубически метра и се покачиха до почти 500 долара в хода на търговията.

 Експерти обясняват, че покачването на борсовите цени на газа в Европа е временно, свързано с очакванията за горещини и слаби ветрове, както и с рисковете от временно спиране на доставките на австралийски втечнен природен газ  - възможни стачки на работници в три големи предприятия на Chevron Corp. и Woodside Energy в Австралия може да застрашат около 10% от световния износ на ВПГ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: