По-малката сестра на Ким Чен Ун може да стане новият лидер на Северна Корея

По-малката сестра на Ким Чен Ун може да стане новият лидер на Северна Корея Снимка: gazeta.ru

В медиите все повече се появява информация за влошаващото се здраве на Ким Чен Ун

Световните медии разпространяват  все повече информация за влошаващото се здраве на лидера на Северна Корея - Ким Чен Ун. 
Информационното затъмнение на Северна Корея не позволява да се твърди със сигурност дали тази информация е достоверна, или не. Въпреки това дори американският президент Доналд Тръмп обърна внимание на проблема.

Ако слуховете за здравословните проблеми на лидера на Северна Корея се потвърдят, Пхенян може да преживее промяна на властта. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще се опита да се свърже с лидера на Северна Кория, Ким Чен Ун, за да разбере какво е здравословното му състояние. „Е, може би", така отговори Тръмп на въпрос на журналист по време на брифинг в Белия дом дали ще направи такова позвъняване. Тръмп заяви, че ако информацията за здравословното състояние на Ким е действителна, „това е много сериозно".

„Искам да му пожелая добро здраве“, каза Тръмп, отбелязвайки, че той и Ким имат отлични отношения. „Бих искал всичко да е нормално с него."
В същото време американският президент каза, че все още не е получил официално потвърждение и здравните доклади. 
„Следователно - отбелязва президентът, - е преждевременно да се правят окончателни заключения."


„Никой не е потвърдил това... Когато CNN говори, аз не им вярвам много", заяви Тръмп. 

CNN от своя страна се позовава на източници в американското разузнаване, които имат пряк достъп до информация за ситуацията в Пхенян. 
Според медията севернокорейският лидер е в критично състояние след операция. Въпреки това, според един от източниците, е твърде рано да се каже колко сериозна е заплахата за здравето му.   

Спекулации или факти 

Причината да се заговори по темата бе, че на 15 април Ким Чен Ун пропусна празнуването на рождения ден на дядо си, основателя на КНДР - Ким Ир Сен. Четири дни по-рано, на 11 април, Ким Чен Ун присъства на правителствено заседание. На следващия ден в Пхенян забелязват хеликоптер и движение на автомобили, които обикновено превозват лидера. 


Според южнокорейския вестник Daily NK, на 12 април държавният глава многократно се е подлагал на процедури, свързани с лечение на сърдечносъдовата система. Най-добрите хирурзи от столични клиники са били повикани в специализираната болница за висшето ръководство на Северна Корея.   
Според информацията, предоставена от журналистите, Ким Чен Ун се нуждае от лечение поради „прекомерно пушене, проблеми с наднорменото тегло и преумора“. Изданието обръща внимание и на факта, че лидерът на КНДР  се чувства зле от август 2019 г. заради проблеми със сърдечносъдовата система. Журналистите отбелязват, че състоянието му се е влошило след серия изкачвания до връх Пектусан.   

Предположенията за лошото здравословно състояние на Ким Чен Ун могат да се аргументират от липсата на опровержение от властите в Северна Корея, както и от медиите в тази страна. Бившият севернокорейски посланик в Лондон - Тае Йонг Хо (избягал от страната в Южна Корея през 2016 г.), заяви в разговор с Reuters, че това не е обичайното поведение за севернокорейските медии. Той отбеляза, че в миналото медиите на КНДР своевременно са опровергавали всякаква негативна информация за председателя. 

Агенция Ronhap, позовавайки се на източници в правителството на Южна Корея, нарече „невярна" новината за здравословното състояние на председателя на Държавния съвет на Северна Кория. „Доколкото знам, не се наблюдава нищо, подсказващо наличие на здравословни проблеми у Ким Чен Ун“, подчертава правителственият източник.   
Друг събеседник на агенцията в правителството също отбелязва, че няма признаци лидерът на Северна Кория да е в тежко състояние. Според него разпространената информация не е вярна. Същото заяви по-късно пред репортери и представителят на президентската администрация на Република Корея. 
„Досега в Северна Корея няма забележими специфични тенденции. Няма причина да потвърдим слуховете за здравословните проблеми на председателя Ким“, казва Кан Мин Сок, говорител на президента на Южна Корея.   


Съществува алтернативно становище, обясняващо отсъствието на Ким Чен Ун на публични места. Според председателя на комисията по външни работи на руската държавна Дума Алексей Чепа, изчезването на председателя може да е свързано с мерки за защита на държавния глава от новия коронавирус. В разговор с агенция Interfax Алексей Чепа заявява, че Северна Кория „полага всички усилия да защити ръководството на страната от вируса". В същото време той отбеляза, че няма информация за разпространението на коронавирус в КНДР, въпреки факта, че се намира до Южна Корея и Китай.  

Сестрата ли ще вземе властта 

Спекулациите за здравословното състояние на Ким Чен Ун провокираха дискусия за бъдещето на страната в случай на ненавременна смърт на нейния лидер. На 22 април японският вестник Yomiuri съобщи: „По-малката сестра на Ким Чен Ун, Ким Йо-Джонг, може да стане новият лидер в случай на спешност."
   
Твърди се, че подобен план за действие е договорен в края на 2019 г. Той ще бъде реализиран, ако Ким Чен Ун умре или загуби способността си да управлява страната. На пръв поглед този сценарий не изглежда невъзможен.
 
Напоследък Ким Йо-Джонг се превърна в изявена обществена личност, като по същество стана вторият човек в страната след брат си. Нещо повече, тя несъмнено добива популярност, благодарение на Ким Чен Ун. 

Баща й Ким Чен Ир едва ли е планирал по-добро бъдеще за дъщеря си. Три години след смъртта на баща си, Ким Йо-Джонг за пръв път е спомената като държавен служител. След това, през 2014 г., тя придружава брат си на гласуване във Върховното народно събрание на Северна Корея. Отскоро сестрата на Ким Чен Ун участва активно и във външната политика на Пхенян.  

През февруари 2018 г. тя бе и на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пхьончхан, като стана първият човек от династията Ким, посетил Южна Корея. Освен това тя участва активно в дипломатическите контакти на Пхенян със Сеул. През април 2019 г. придружава брат си по време на пътуването му до Владивосток.
Сега Ким Йо-Джонг е първият заместник-ръководител на отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на Корейската партия на труда, а от март 2019 г. заседава в парламента на страната.   



Семейна афера 
„Абсолютно е невъзможно да се има доверие на информацията, публикувана в Yomiuri", заявява Константин Асмолов, старши изследовател в Центъра за корейски изследвания на Института за далекоизточни изследвания на Руската академия на науките, в разговор с Gazeta.ru.  
Експертът обосновава твърдението си с факта, че обсъжданията на възможна промяна на властта рядко стават публични. Това важи дори и за много по-отворени страни от КНДР. 

„Според мен анти-Пхенянската пропаганда просто разклаща лодката, надявайки се, че изчезването на Ким Чен Ун ще доведе до загуба на суверенитет на страната“, казва Асмолов. Той не се доверява на критичните здравни доклади за лидера на Северна Корея. 

Ако приемем, че по една или друга причина Ким Чен Ун няма да може да управлява страната, сестра му може да стане държавен глава. 
„Малко вероятно е Северна Корея да бъде ръководена от човек, който не принадлежи към управляващата династия Ким, тъй като по тази тема има неписан консенсус в страната. В този контекст е възможно да се предположи, че именно Ким Йо-Джонг ще стане новият председател на Държавния съвет на страната", твърди Ко Мюн Хун, служител на Института за политически изследвания на Асан в Сеул, за изданието Foreign Policy.   

От друга страна, „малко вероятно е традиционната структура на севернокорейското общество да позволи на една жена да вземе властта в страната, въпреки високото й положение в момента", казва Ко Мюн Хун. Експертът смята, че по-големият брат на Ким Чен Ун, Ким Чен Чул, е най-вероятният кандидат за лидер на страната. 

Първоначално се смяташе, че именно той ще оглави Северна Корея след смъртта на Ким Чен Ир. Но още през 2009 г. в медиите се появи информация, че той е предал властта на по-малкия си брат. Причините за това решение все още са неизвестни. Според Reuters, Ким Чен Чул, за разлика от сестра си, все още води тих живот, без да се намесва в политиката.   

Какво наистина ще се случи, ако Ким Чен Ун не може да работи или почине, е невъзможно да си представим. Вероятно такъв сценарий изобщо не се разглежда в Северна Корея. Тази гледна точка се споделя от професора от Южнокорейския университет „Кунмин", Андрей Ланков. 

В разговор с руската агенция Sputnik експертът посочва, че подобни разговори в КНДР по принцип са опасни.


 „При младия лидер подготовката на подобен сценарий обикновено означава предателство. Представете си, че започвате да мислите какво ще се случи, ако настоящият лидер, който няма дори и четиридесет години, внезапно умре. Можете ли да си представите какво ще се случи, ако този план стане известен? Естествено, ще бъдете обвинени, че планирате да убиете лидера. Следователно никой няма да изготви подобен план без санкция от самия Ким Чен Ун", предупреждава Ланков. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: