Северна Корея се готви за "борба на живот и смърт"

Северна Корея се готви за "борба на живот и смърт" Снимка: 14again.net

Ким Чен Ун обеща на севернокорейците през 2022 г. да ги спаси от глада.

След петдневния пленум на управляващата Работническа партия (не че в Северня Корея реално има друга), в заключителната си реч най-могъщият човек в страната не коментира отношенията със САЩ и Южна Корея, а започна второто си десетилетие на управление с обещание към народа си за по-сито ежедневие. Той обяви още, че възнамерява да укрепи военния капацитет на страната, да поддържа драконовски антивирусни мерки и мощно да стимулира опустошената икономика. 

Според някои наблюдатели това предполага, че Ким Чен Ун няма интерес от подновяване на преговорите с тези страни в близко бъдеще и предпочита да държи границите затворени. Изолираната страна е обект на сурови международни санкции заради ядрената си програма, която възпрепятства икономическия ѝ растеж. Същевременно, преговорите с Вашингтон не са мръднали напред почти три години.

Вождът е на решаващ кръстопът. „Все по-нестабилната военна среда на Корейския полуостров и международната политика ни подтикнаха енергично да придвижим напред нашите планове за укрепване на националната отбрана без никакво забавяне“, каза той пред Севернокорейската централна новинарска агенция, изтъквайки това като причина за разпореждането си да продължи с производството на мощни и модерни оръжейни системи, като същевременно призова за „абсолютна лоялност и вярност“

North Korea Has Banned Its People From Laughing For 11 Days. Here's Why
Снимка - moneycontrol.com

Севернокорейският лидер призна "трудното положение" на страната през 2021 г. и постави като цел за 2022 г. "важната задача за постигане на радикален напредък в решаването на проблемите с храната, облеклото и жилищното настаняване на населението". Той подчерта, че за него основни цели са стратегията за увеличаване на селскостопанското производство и пълното решаване на хранителния проблем на страната.

Но севернокорейската икономика претърпя големи трусове през последните две години заради затварянето на границите вследствие на пандемията, постоянните санкции на ООН и последиците от природни бедствия. Това не попречи на Ким Чен Ун да се позове на традиционните комунистически лозунги и да обяви, че 2021 е била „велика година на победи“, отбелязвайки напредък (?) в селското стопанство, строителството, електроенергията или минното дело. Интересното е, че след така обявените „успехи”, той определи пътя напред като „борба на живот или смърт“.

По отношение на пандемиите (тази и бъдещи), Ким Чен Ун предупреди, че „небрежност и използване на вратички няма да бъдат толерирани”. Анализаторите тълкуват това като опасение, че крехката здравна инфраструктура на страната му няма да може да се справи с голямо вирусно огнище, въпреки че държавните медии поддържат съмнителното твърдение, че Северна Корея е победила коронавируса. 

Телевизионните емисии от партийния форум станаха повод и за теории на конспирацията. Злите езици твърдят, че появилият се лидер не е Ким Чен Ун, а негов двойник. Наред с други признаци, твърденията се позовават на драстично намаленото му тегло и различната форма и разположение на ушите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: