Списание Fortune състави списък на 500-те най-големи компании в Европа

Списание Fortune състави списък на 500-те най-големи компании в Европа Снимка: https://pixabay.com/

В новата класация Fortune 500 Europe има най-много енергийни компании, на първо място е британската Shell

Списание Fortune, което класира най-големите американски компании Fortune 500, публикува първата си европейска класация. В него участваха компании от 24 страни от региона, включително Русия.

Общият доход на целия европейски Fortune 500 е 13,9 трилиона долара, което е 3,5 пъти БВП на Германия.

За сравнение, Fortune 500 в САЩ има общ приход от 18,1 трилиона долара, а Fortune Global 500 има общ приход от 41 трилиона долара.

    През последната финансова година европейските корпорации трябваше да преодолеят редица трудности, включително войната в Украйна и нейните последици за цените на енергията.

 

Въпреки неотдавнашните доклади за икономическо забавяне, Германия остава най-големият европейски център за печеливш бизнес, като 80 германски компании влизат в списъка, като Volkswagen и Uniper са в челната тройка.

Също така трябва да се отбележи руският Газпром, който въпреки западните санкции, причинени от войната на Москва срещу Украйна, все още е един от десетте най-големи играчи в Европа, класирайки се на осмо място.

С глобалното напрежение и войни, водещи до покачване на цените на енергията и по-строги доставки, най-големите играчи в сектора увеличиха приходите си, за да заемат челни позиции в списъка, включително номер едно: британският енергиен гигант Shell е най-голямото предприятие в Европа с годишни приходи от 381 милиона долара през 2022 г. .

Други високо класирани енергийни компании включват френската TotalEnergies (4), британската BP (6) и Electricite de France, допълващи топ 10 на най-ценните компании на континента.

Топ 10 на Fortune 500 Европа за 2023 г

    Shell (Великобритания)
    Volkswagen (Германия)
    Uniper (Германия)
    TotalEnergies (Франция)
    Glencore (Швейцария)
    BP (Великобритания)
    Stellantis (Нидерландия)
    Газпром (Русия)
    Mercedes-Benz Group (Германия)
    Electricite de France (Франция).

Въпреки това, финансовият сектор, който се бори поради слабия пазар на сливания и придобивания, е по-надолу в списъка, с испанската Banco Santander на 21-во място, френската BNP Paribas на 27-о и британската HSBC Holdings на 28-мо.

И въпреки че финансовите компании се нареждат по-надолу в класацията, те все още са най-често срещаните, като в списъка влизат 84 компании.

Освен енергийния и финансовия сектор, списъкът на 500-те най-големи компании в Европа включва и компании от секторите строителство (30), храни и напитки (27) и търговия на дребно (25).

„Европейските корпорации трябваше да преодолеят редица предизвикателства през последната фискална година, включително войната в Украйна и нейното въздействие върху цените на енергията, както и икономическата нестабилност, причинена от висока инфлация и лихвени проценти“, казва редакторът на Fortune Скот ДеКарло.

„Въпреки насрещните ветрове, някои индустрии се възползваха от увеличеното потребителско търсене, докато излизаме от пандемията COVID-19, а за някои устойчивостта остава на преден план. Разнообразните популации носят различни предизвикателства, така че европейските лидери продължават да растат и да се адаптират във все по-сложна и непредсказуема геополитическа и икономическа среда".

Кои страни имат най-богатите компании?

След Германия, Обединеното кралство е най-представената страна в европейския списък Fortune 500, като в списъка фигурират 76 компании, които представляват повече от 15% от общите приходи на списъка.

Компаниите от Обединеното кралство, включени в списъка, включват Tesco (34), BT Group (152), Diageo (188), Marks & Spencer (255), John Lewis Partnership (274) и BBC Group (436).

Обединеното кралство и Германия са следвани от Франция: 71 френски компании са включени в списъка, 37 нидерландски и 36 швейцарски.

Във Fortune 500 Европа има 35 жени изпълнителни директори, или 7%, което е повече от 5,8% жени в Fortune Global 500, но по-малко от 10,4% в САЩ Fortune 500.

Повечето от компаниите, включени в списъка, са на значителна възраст, средно 108 години. Най-старата компания в списъка е Anheuser-Busch InBev, основана през 1366 г. в Германия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: