Google призна автентичността на изтеклите секретни документи за работата на търсачката

Google призна автентичността на изтеклите секретни документи за работата на търсачката

Пакет от 2500 вътрешни документа на Google, описващи работата на търсачката, който наскоро стана публичен, е истински, потвърди компанията

 До момента IT гигантът отказва да коментира тези материали.

Документите подробно описват какви данни Google проследява и предполагат, че компанията може да използва някои от тях в своя строго охраняван алгоритъм за класиране при търсене.

Материалите позволяват, макар и частично, да се запознаете с механизмите на работа на една от най-важните системи, оформящи Интернет.

Ние предупреждаваме да не се правят неправилни предположения относно търсенето въз основа на информация извън контекста, остаряла или непълна информация.

„Споделихме обширна информация за това как работи търсенето и видовете фактори, които се вземат предвид в нашите системи, и [ние] работим, за да защитим целостта на нашите резултати от манипулация“, каза говорителят на Google Дейвис Томпсън пред The ​​Verge.

Изтеклите материали на Google бяха докладвани от експертите по оптимизация на търсачките Ранд Фишкин и Майк Кинг, които публикуваха аналитични трудове, базирани на тези документи.

Според тези материали Google събира и може да използва данни, които според представители на компанията не влияят на класирането на страниците при търсене: това са кликвания върху връзки, данни от потребители на Chrome и много други.

Тези документи се намират в база данни за служители на Google и все още не е ясно какви данни се използват при класирането - информацията може да е остаряла, използвана само за образователни цели или събрана, но не използвана при търсения. Материалите също така не казват каква тежест имат различни фактори при търсенето, ако има такива.

Издадената информация вероятно ще предизвика вълни в оптимизацията за търсачки (SEO), маркетинга и издателската индустрия.

Факторите, които Google използва за класиране на сайтове в резултатите от търсенето, оказват голямо влияние върху компаниите и предприемачите, които разчитат на интернет, от малки независими издатели до ресторанти и онлайн магазини.

Появи се цяла индустрия от специалисти, които се надяват да дешифрират или дори да надхитрит алгоритмите за търсене. А изтеклите вътрешни документи на Google ще им помогнат да разберат какво мисли доминиращата компания в Интернет.

Източник: The Verge

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: