Емблематичният развлекателен център Трокадеро в Лондон ще приюти джамия

Емблематичният развлекателен център Трокадеро в Лондон ще приюти джамия Снимка: secretldn.com

Част от известната лондонска сграда в историческия развлекателен комплекс ще бъде превърната в място за поклонение

Трокадеро на Пикадили Съркъс е един от символите на Лондон, където лондончани и гости можеха да прекарат един вълнуващ ден – или нощ, сред ярко осветени ескалатори, места за забавни игри и множество щандове за бърза храна. Развлекателният център беше дом на London Pavilion Theatre, Segaworld и дори послужи за декор на музикалния видеоклип на Мадона „Hung Up“. 

През 2005 г. сградата е закупена от милиардера предприемач Асиф Азис, известен като „г-н Уест Енд“, тъй като притежава близо 40 имота в Лондон на обща стойност над £ 2 милиарда. Шест години по-късно. разлекателният център е затворен, като в част от сградата остава да работи хотел Zedwell. 

Новото преоборудване на Трокадеро, което вече е одобрено от градския съвет на Уестминстер, предвижда триетажно пространство за поклонение и ислямски център, обединени в т. нар. Picadilly Prayer Space. Джамията ще обхване някогашното кино Metro, ще бъде отворена всеки ден от понеделник до петък и ще може да събира до 390 богомолци.

Идеята за голяма джамия в центъра на Лондон се обмисля от доста време. През 2020 г. бяха подадени планове за молитвено пространство с капацитет 1 000 богомолци, но проектът беше оттеглен заради протестна петиция

Новото местонахождение на Picadilly Prayer Space също притеснява лондончани, които смятат, че джамията няма да се впише в характеристиките на района - туристическа дестинация и притегателен развлекателен център, пълен с барове, нощни клубове, гей заведения и стриптийз барове.

От Уестминстър Сити обаче отговарят, че в Сохо има „многобройни места за поклонение на различни религии и деноминации“. Според плановете, джамията ще бъде отворена до няколко месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: