Почти всяка седмица швейцарци съобщават за случаи на радикален ислямизъм

Почти всяка седмица швейцарци съобщават за случаи на радикален ислямизъм Снимка: timesofisrael.com

Констатацията е на Швейцарския център за борба с радикализацията и превенцията на екстремизма и насилието

Между април 2021 и декември 2023 инициативата, осъществена в курортния град Винтертур, отчита 111 сигнала, т.е., средно между три и четири случая месечно. В публикувания днес отчет за дейността на центъра се вижда, че сигнали за радикален ислямизъм са подали лично, с имейл или по телефона 77 граждани на Винтертур, 24 души от кантон Цюрих и оше 10 от други швейцарски райони, така че Центърът вече надхвърля регионалната си насоченост.

Повечето сигнали и запитвания през отчетния период са дошли от професионалисти педагози в училищата или от структури за социална дейност и работа с младежта. В 96 от случаите сигналите посочват подозрително поведение на лица, което би могло да показва радикализация.

Центърът за превенция на екстремизма и насилието във Винтертур е създаден през 2016 г. Организацията предоставя лесен контакт за въпроси, свързани с превенцията на насилието, радикализацията и екстремизма. 

Друга дейност на Центъра е да организира форуми, семинари и презентации, на които специалистите споделят опита си и обсъждат признаците на радикализирано поведение, начините на реакция и най-вече методите на превенция, още повече, че обекти на радикализация не са само мюсюлмани, а и млади швейцарци, в големия си процент деца от смесени бракове.

Инициативата не възниква случайно във Винтертур. От години общинските власти подозират местната джамия An’Nur във връзки с радикални ислямистки движения и радикализация на богомолцитe. Установи се, че някои от тях са пътували до Сирия, за да се бият там. През 2016 г. местният имам беше обвинен, че призовава вярващите да убиват мюсюлмани, които не участват редовно в общите молитви. След дълги правни спорове, джамията беше закрита.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: