Световният съвет на църквите е потресен - „Света София" джамия?

Световният съвет на църквите е потресен - „Света София" джамия? Снимка: pixabay.com

Временният генерален секретар на Световния съвет на църквите се обърна към президента на Турция, изразявайки своята „мъка и тревога" заради решението на Турция да промени статута на забележителната църва „Света София" от музей в джамия.

„Като музей на световното наследство „Света София" е място за откритост, среща и вдъхновение за хора от всички нации“, казва Йоан Саука в писмото, публикувано в събота от базираната в Женева група.

Саука каза, че статутът на музея е „мощен израз" на ангажираността на Турция към приобщаване и секуларизъм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално преобразува сградата обратно в джамия и обяви, че е отворена за мюсюлманско поклонение, часове след като висш съд отмени решението от 1934 г., което я бе превърнало в музей.

 

Ердоган, набожен мюсюлманин, често използва дебатите за „Света София", за да подкрепи своята ислямска партия. Решението предизвика дълбоко безпокойство сред православните християни.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан също заяви, че Франция „изразява съжаление“ относно решението на Турция за храма „Света София".

„Тези решения поставят под въпрос един от най-символичните актове на съвременна и светска Турция", каза министърът в изявление.

 

„Целостта на това религиозно, архитектурно и историческо бижу, символ на религиозна свобода, толерантност и многообразие, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, трябва да бъде запазена - каза той. - „Света София" трябва да продължи да представя множеството и многообразието на религиозно наследство, диалог и толерантност."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: