Тайфунът Талим изхвърли кит на брега в Южен Китай

Тайфунът Талим изхвърли кит на брега в Южен Китай Снимка: cyprus-mail.com

Бурни вълни връхлетяха южното китайско крайбрежие, докато свирепи ветрове и проливни дъждове доведоха до отмяната на стотици полети и влакове

Талим удари южния китайски бряг късно вечерта в понеделник, в провинция Гуангдонг, принуждавайки близо 230 000 души да се евакуират, пише Reuters. Местните власти затвориха 68 крайбрежни туристически дестинации, върнаха в пристанищата 2 702 риболовни кораба и отзоваха на сушата 8 262 работници от крайбрежните рибовъдни стопанства, съобщи Синхуа.

В островната провинция Хайнан, на юг от Гуангдонг, железопътните услуги вчера бяха спрени, но днес постепенно се възстановяват. През нощта тайфунът, преминал в тропическа буря, се премести в залива Бейбу и до ранните часове днес направи втори удар в южния регион Гуанси. Държавните медии съобщиха за спирането на 35 пътнически влака и отмяната на 26 полета. 

Видеоклипове в китайските социални медии, показват първите моменти от бурята, със силни ветрове и бягащи, или по-скоро блъскани от вятъра хора, като мнозина не могат да се задържат на краката си, но се опитват да се доберат до мястото с изхвърления на брега гигантски морски бозайник, за да го снимат. Виждат се съборени дървета, пътища, превърнали се в реки, които носят коли и всякакво едро оборудване, включително търговски фризер със сладолед. 

Междувременно Талим се насочва към Виетнам, където от пътя му вече са евакуирани 30 000 души. Тайфунът, чието име означава острие или нож на филипински, е четвъртият за тази година.

Това се случва само дни, след като Китай регистрира температура от 52°2 С в Синцзян, а в края на миналия месец Пекин отбеляза най-горещия си юнски ден от 60 години насам, когато живакът достигна 41,1°C. В северните части на Китай горещата вълна продължава. 

В Япония заради горещините затвориха редица атракции в токийския Дисниленд и DisneySea. Властите издадоха предупреждения за топлинен удар, тъй като температурите на много места, включително Токио, се повишиха почти до 40°C

В САЩ югозападните щати са под топлинен купол и с предупреждение за екстремни температури, които заплашват десетки милиони души. През нощта Европа също отбеляза екстремни горещини. Метеорологичната агенция на ООН каза, че горещата вълна в Европа може да продължи и през август, посочвайки като причина глобалното затопляне.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: