Европейският съюз ще финансира 41 отбранителни проекта

Европейският съюз ще финансира 41 отбранителни проекта Снимка: defence-industry-space.ec.europa.eu

Приоритетно ще се развиват въздушните, военноморските и космическите технологии, включително за ранно предупреждение

ЕС предвижда за целта нов финансов поток на стойност € 842 милиона, за разработката на следващо поколение бойни самолети, танкове и кораби, военноморски, наземни, въздушни и сателитни системи за ранно предупреждение, плюс кибер-системи, в т.ч. ключова програма за електронна война, съобщава breakingdefense.com. 

Новият кръг на финансиране беше приет миналата седмица след втора покана за предложения по програми на Европейския фонд за отбрана (EDF), като част от дейността на Европейската организация за съвместно сътрудничество в областта на въоръжението (OCCAR).

Един от проектите е Responsive Electronic Attack for Cooperation Tasks II (REACT II), чиято разработка ще продължи четири години и ще се фокусира върху проучвания, дейности по проектиране, създаване на прототипи, тестове и квалификация на новата система, с цел „да се оценят различни технологии и да се намали риска за бъдещото развитие и производство”

Общото финансиране, определено за REACT II е около € 70 милиона, като ЕС ще осигури около € 40 милиона. На индустриално ниво REACT II се ръководи от испанската Indra, и включва още България, Естония, Франция, Германия, Италия, Литва, Холандия, Полша и Швеция.. 

По отношение на военноморските въпроси ЕС планира да подобри способностите за „идентифициране, класифициране и проследяване“ на надводни кораби срещу въздушни и ракетни заплахи чрез европейския оперативен стандарт за военноморско наблюдение (E-NACSOS)

Насочена към осигуряването на „суверенитета на военноморското наблюдение на ЕС чрез разработване на нови протоколи, интерфейси и целева архитектура“, E-NACSOS също ще се разработва четири години и ще включва дейности по проектиране, създаване на прототипи и тестове. За програмата са декларирани общи прогнозни разходи от € 101 милиона, със € 71 милиона европейско финансиране. 

E-NACSOS се координира от военноморските сили на Франция и включва Белгия, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Испания.

По четиригодишния проект Euroguard естонският Baltic Workboats ще ръководи разработването на нов полуавтономен надводен кораб със среден размер, който ще се съсредоточи върху проучвания, проектиране, създаване на прототипи и тестови дейности. Оповестените общи приблизителни разходи са около € 95 милиона долара, като максималното европейско финансиране € 65 милиона. 

Многонационалната инициатива ODIN'S EYE II, ще осигури „навременно предупреждение, техническо разузнаване и системи за противоракетна отбрана срещу балистични, хиперзвукови и антисателитни (ASAT) заплахи”. По ODIN’S EYE II ще се работи три години, като ЕС би предоставил осоло € 90 милиона от прогнозираните общо € 97 милиона. Германската OHB System AG е избрана да ръководи проекта с партньори Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Гърция, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша и Испания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: