Още два малки сицилиански острова ще добиват собствена зелена енергия

Още два малки сицилиански острова ще добиват собствена зелена енергия Снимка: Еuronews

Лампедуза и Фавиняна изпробват децентрализирани енергийни микромрежи на базата на възобновяеми енергийни източници и блокчейн технология

Компанията SEA от Фавиняна участва в иновативиня проект. Собственикът ѝ Винченцо Тенерело е потребител, но и производител на енергия, благодарение на BloRin: система за пренос на данни без посредници между потребителите, подобна на блокчейн системата, използвана в криптовалутите.

„Енергията, която мога да произведа с моите фотоволтаични панели и която не консумирам, мога да продам в мрежата или да прехвърля на моя съсед или на друг във веригата BloRin. Колкото повече сме, толкова повече спестяваме", обяснява Тенерело пред Еuronews. 

Двата италиански острова са микро-лаборатории за модела BloRin за производство, споделяне и продажба на слънчева енергия. Проектът е разработен през 2017 г. в университета в Палермо и сега 15 частни лица тестват модела. Подобно на блокчейн, потреблението се вижда в реално време и предоставя възможности за управление и координация с енергийните дистрибутори. Елеонора Рива, професор в университета в Палермо и ръководител на проекта в BloRin, демонстрира пред Еuronews прототипа на своя авангарден електромер. 

„Персоналното устройство на системата BloRin измерва или мощността, която се влива в дадено домакинство, или електрическата енергия, която изтича от него. Тези данни се подават на блокчейн платформа за регистрация и сертифициране“, обяснява проф. Рива.

Общият бюджет на BloRin е почти € 2 милиона, 86,69% от които са осигурени от европейския кохезионен фонд. Останалите 13,31% идват от четирите енергийни компании, участващи в проекта: операторите на разпределителни системи SEA и Selis, компанията за енергийни услуги и иновации Exalto и компанията за енергийни технологии Regalgrid.

Екипът на BloRin особено се гордее със своите двупосочни зарядни автостанции. Благодарение на мобилно приложение, потребителите знаят в реално време колко енергия се произвежда и от колко се нуждае мрежата, така че електричеството може да тече към електромобила, но при нужда и обратно, обяснява Пиерлуиджи Гало, доцент по компютърни науки в университета в Палермо.

Местните медии с гордост отбелязват, че „изостаналият” италиански юг преминава по-предприемчиво, иновативно и интелигентно към самозадоволяване със зелена енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: