Циклонът Фиона връхлетя Канада

Циклонът Фиона връхлетя Канада Снимка: pilotonline.com

Прекъснати са електропроводи, десетки къщи буквално са отнесени в морето, една жена е в неизвестност.

В петък метеоролозите „прекласифицираха” Фиона от ураган в тропическа буря – рядко явление за Канада, което според полицията надхвърля „всичко, което сме виждали някога”. Части от пет провинции претърпяха поройни дъждове, ветрове със скорост до 160 км/ч и мащабни наводнения. Стотици хиляди хора останаха без електричество, съобщава ВВС.

Премиерът Трюдо разпореди в Нова Скотия да се разположат военни части, за да помагат в разчистването и спасителните работи и увери: „Ако има нещо, което федералното правителство може да направи, за да помогне, ние ще бъдем там“. Трюдо отмени пътуването си за Япония, където трябваше да присъства на погребението на бившия японски премиер Шиндзо Абе.

Тропическата буря засегна атлантическите провинции Нова Скотия, остров Принц Едуард, Нюфаундленд и Ню Брънзуик, както и части от Квебек. В югозападния край на Нюфаундленд интензивните валежи и последвалите наводнения отнесоха в морето къщи и офис сгради, съобщи пред CBC местен журналист. 

„Това определено е най-ужасяващото нещо, което съм виждал през живота си. Изчезнаха цели улици“, казва той.

По-късно официални лица потвърдиха, че са унищожени най-малко 20 къщи. В района е обявено бедствено положение. Кралската канадска конна полиция съобщи, че една жена е била спасена, след като е била „запратена във водата, докато домът й се срутва“. Има съобщение и за жена в неизвестност, подадено от наводнен район, който обаче все още е недостъпен за спасителните екипи.

Енергийните компании предупреждават, че възстановяването на електричеството може да отнеме дни, тъй като скоростта на вятъра остава твърде висока, за да започнат работа по повалените електропроводи.

В началото на миналата седмица Фиона причини хаос в Пуерто Рико и Доминиканската република, където все още много райони са без ток и вода

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: