Невиждани опустошения и много човешки жертви след торнадо в САЩ

Невиждани опустошения и много човешки жертви след торнадо в САЩ

„Ще преодолеем това заедно”, каза в свое обръщение президентът Джо Байдън.

Той подписа декларация за освобождаване на допълнителни средства в помощ на засегнатите щати. Байдън увери американците, че правителството ще направи всичко възможно, за да помогне на централните райони на страната, поразени от бурята – една от най-силните в историята на САЩ

В Кентъки е обявено извънредно положение. Торнадото, връхлетяло щата с над 150 км. в час, е опустошило почти всички пътища – около 365 км. Властите действат в изключително трудни условия. Полицейският участък в Мейфийлд е разрушен, а оборудването на пожарната е повредено. Десетки хиляди хора в щата са без ток и вода.

Разрушени сгради, отнесени покриви, огънати метални стълбове, изкоренени дървета, разхвърляни като детски играчки  камиони и коли – опустошенията са невиждани. В окръг Хопкинс в Кентъки под напора на вятъра е дерайлирал влак.

Местните власти съобщават, че две деца, обявени за изчезнали, са открити във вана, която силният вятър е изхвърлил от дома им. 

Общият брой на жертвите надхвърля 100 души. Загиналите в Кентъки са над 70, десетки от тях - във фабрика за свещи в град Мейфийлд, който е бил директно ударен от бурята. Екипи на Спешна помощ претърсват развалините на предприятието.  Издирванията са затруднени от течове на абразивни материали. От общо 110 работника са спасени около 40. Предвид разрушенията, спасителните служби смятат, че ще бъде чудо, ако открият други оцелели. 

Президентът изпраща днес в Кентъки екипи от агенцията за спешни случаи Fema, за да предложат допълнителни ресурси, включително помощ за временни жилища за тези, чиито домове са били разрушени или сериозно повредени.

Торнадото засегна тежко и други щати. В Илиноис са загинали най-малко 12 души, включително шестима в склад на Аmazon. 

Президентът Байдън увери, че спешни средства са предвидени и за другите щати, претърпели природното бедствие - Мисури, Арканзас, Илинойс, Тенеси и Мисисипи - ако имат нужда от тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: