Природните катаклизми на планетата продължават

Природните катаклизми на планетата продължават Снимка: livescience.com

В сряда Институтът по вулканология на Канарските острови предупреди, че лавата, която залива остров Ла Палма от 19 септември, е започнала да се движи с невероятната скорост от 10 метра в секунда.

Актуалното измерване е направено на на 66-ия ден от изригването на вулкана Кумбре Виеха. Според последни данни на Европейската служба за управление при извънредни ситуации, природното бедствие е разрушило над 2670 сгради и е погълнало повече от 1074 хектара земя, унищожавайки реколтата и местната инфраструктура. Потоците от лава в момента се изливат близо до западния бряг на острова при град Тазакорте, само на три километра от предишното устие на огнената река.

Във вторник агенцията по вулканология пусна в Twitter клип, който показва как огнените потоци поглъщат горяща бананова плантация, а друго видео е заснело океана в облаци пара, издигащи се на мястото, където потоците лава се вливат в него. При постоянна скорост от 10 метра в секунда лавата може да измине разстоянието от кратера на Кумбре Виеха до крайбрежните скали край Тазакорде само за около 10 минути, съобщава larazon.es.

Снимка - thenational.scot

В същото време Великобритания е връхлетяна от силна буря. От вчера следобед метеорологичните прогнози предвиждт черевн код заради ветрове със скорост 145 км в час в части от Шотландия и Англия. Метеорологичните служби предупредиха, че бурята ще „нанесе щети и ще провали планове за пътуване“ и алармират за опасност от летящи отломки, щети на сгради, домове и електропроводи. Силно засегнати от екстремните метеорологични условия вероятно ще бъдат и пътища, мостове и железопътни линии, както и други форми на транспорт, пише express.co.uk. 

Метеорологичните служби очакват и силна морска буря с високи вълни. Днес има вероятност ситуацията да премине към оранжев код. Службите за сигурност и бреговата охрана са особено обезпокоени от изявления на мигранти около френския град Дувър, които твърдят, че ако времето не се оправи скоро, ще рискуват да тръгнат отново по смъртоносния морски преход със спасителни лодки през Ламанша към Обединеното кралство, съобщи The Independent.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: