В Белгия забраняват "натиска върху психиката и пола"

В Белгия забраняват "натиска върху психиката и пола" Снимка: peskiadmin.ru

Белгия ще забрани конверсионната терапия - практика, насочена към промяна на сексуалната ориентация

Съответният документ е одобрен от правната комисия на парламента на Кралството. Очаква се скоро той да получи юридическа сила. Според проекта наказуеми ще бъдат както реализацията и популяризирането на конверсионните практики, така и подбуждането към прилагането на такива. 

Законопроектът предвижда лишаване от свобода за срок от 8 дни до 2 години и глоба от 208 до 2400 евро.

Според публикуваните наскоро официални данни Белгия е една от най-дружелюбните към представителите на ЛГБТ общностите страни в ЕС. В същото време тя изостава от съседите си в законодателен план, насочен към пресичане на конверсионните терапии. Новият закон ги нарича не само неефективни, но и изключително опасни.

Става дума за съвкупност от методики, насочени към промяна на сексуалната ориентация на човек – от хомосексуална и бисексуална към хетеросексуална, както и коригиране на осъзнаването на собствения пол от транссексуалните хора. Сред тях са както признатите в научния свят психотерапия и медикаментозно вмешателство, така и непризнатите хирургични интервенции – отстраняване на матката, яйчниците или клитора, вазектомия или кастрация, лоботомия; хипноза, електрошок, побой, лишаване от храна, изолация и дори "коригиращо изнасилване". По време на обсъждането беше посочено, че подобни практики обикновено се извършват от хора без медицински лицензи или  от членове на семейството.

Първата в света конверсионна терапия на законодателно ниво е забранена от Бразилия през 1999 г. В момента тези практики са незаконни в 15 страни по света, включително и в 8 европейски.

Пионер от европейските страни е Малта, която прие съответния закон през 2016 г. През 2019 г. Германия криминализира прилагането на подобни методи върху непълнолетни, от 2020 г. законът е разширен за всички възрастови групи. Във Франция от 2021 г. прилагането на терапията може да бъде наказано с лишаване от свобода до две години и глоба до 30 хиляди евро. Ако пациентът е непълнолетен, глобата се увеличава до 45 хиляди евро. Съответните закони са приети или се разработват в ЕС от Кипър, Гърция, Австрия, Испания. В Нидерландия този въпрос беше изслушан в парламента, но в дебатите не беше поставена точка: няколко либерални и социалистически партии работят върху подобряването на текста. В Полша законопроектът също беше изслушан, но не получи одобрение. Великобритания от години прави опити да въведе съответните забрани; преди седмица правителството заяви, че е "по-близо от всякога до постигане на споразумение": текстът на закона вече е на бюрото на министър-председателя.

През март 2018 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща конверсионната терапия и призова държавите от ЕС да я забранят. Но в момента в по-голямата част от европейския континент използването им, макар и осъдено, не е законово забранено.

В ООН през 2020 г. независимият експерт по въпросите на защитата срещу насилие и дискриминация въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност Виктор Мадригал-Борлос призова държавите по света да "работят заедно за глобална забрана на конверсионната терапия".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: