Български ученици спечелиха 4 медала от Международна олимпиада по биология

Български ученици спечелиха 4 медала от Международна олимпиада по биология Снимка: https://www.weareteachers.com

Български ученици спечелиха четири бронзови медала от 31-ата Международна олимпиада по биология (IBO 2020), която тази година се проведе дистанционно на 11 и 12 август, пише weareteachers.com.

 

Състезанието трябваше да се състои през месец юли в град Нагасаки, Япония, но заради пандемията от COVID-19 се наложи промяна в организацията.

 

Българският отбор беше съставен от класиралите се на първите места ученици на Националната олимпиада по биология и здравно образование през 2020 г. Медалистите са Кирил Тошев (12 клас), Димитър Кутровски (12 клас), Виктор Гилин (11 клас) от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов” в София и Никола Димитров (12 клас) от Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков" в Бургас.

 

Учениците се изправиха в конкуренция с над 280 състезатели от 70 държави. За трета поредна година всички участници от българския отбор спечелиха медали на най-престижното международно състезание по биология.

 

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет и доц. Снежана Томова - Гогова от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология в БАН.

 

Онлайн участието на учениците се осъществи от  класните стаи на 51 СУ „Елисавета Багряна“ в София.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: