Стайните растения могат да подобрят психичното ви здраве

Стайните растения могат да подобрят психичното ви здраве

Ето как да изберете правилното

Някои стайни растения повдигат настроението ни по-добре от други.

И в Европа, и в САЩ хората прекарват до 90% от времето си на закрито. Но прекарването на толкова много време вътре може да има последствия за психичното здраве.

Световната здравна организация изчислява, че 5% от възрастните по света страдат от депресия. Стресът, депресията и безпокойството са и причината за 55% от всички загубени работни дни в Обединеното кралство през 2021-22 г. Малки подобрения в нашето психично здраве могат да донесат значителни лични и финансови ползи.

За тези от нас, които са затворени вътре по цял ден, стайните растения са лесен начин за свързване с природата. Това важи особено за младите хора, много от които може да нямат достъп до градина.

Стайните растения имат няколко ползи за психическото и физическото здраве. Изследвания свързват стайните растения с намаляване на стреса, понижаване на кръвното налягане и подобрено състояние на ума. А офис средата с растения се свързва с по-голямо удовлетворение от работата и намалени здравни оплаквания.

Стайните растения ни карат да се чувстваме добре поради присъщото ни желание да се свържем с природата и защото смятаме зелените цветове на повечето стайни растения за успокояващи. Добавянето само на едно растение може да освежи скучното пространство и да подобри настроението ви. Но кое да изберете?

Пищна зеленина

Миналата година учени от Университета в Рединг и Кралското градинарско дружество изследват психологическите реакции на 520 души към появата на различни стайни растения чрез онлайн фото-въпросник. Участниците разглеждат 12 снимки на растения в различни форми и отговарят на въпроси въз основа на мнението си за външния вид на растението.

Участниците идентифицират най-любимото и най-малко любимото си растение. След това използват скали, включващи шест двойки контрастни прилагателни, за да оценят различни аспекти на външния вид на всяко растение. Оценяват също колко полезно според тях е всяко растение за благосъстоянието и качеството на въздуха.

Осемте растителни вида, включени в изследването, са: плачеща смокиня, тъщин език, кактус, молитвено растение, папрат за птиче гнездо, златен потос (или дяволски бръшлян), драконово дърво и палма – както като здравословни, така и като пренебрегвани растения. Всяко от тях се намира в домове и офиси във Великобритания.

Като цяло участниците смятат, че всички зелени и здрави растения биха били от полза за тяхното благосъстояние. Но по-специално за три растения – потос, плачеща смокиня и палма – се смята, че доставят най-голямо усещане за благополучие. Тези ползи се подобряват с увеличаване на привлекателността на растенията. За разлика от тях нездравословните растения се възприемат негативно.

Резултатите от проучването предполагат, че растенията с пищни зелени листа, висока листна площ и гъсти сенници вероятно ще дадат най-голям тласък на вашето благосъстояние. Хората също вярват, че тези растения ще осигурят по-големи ползи за качеството на въздуха.

Така че, за да поддържате растенията привлекателни, помислете за закупуване на такива, които са лесни за поддържане – като свекървин език, zamioculcas zamiifolia (обикновено наричано ZZ растение), потос, или паячно растение. Всички те могат да понасят редица условия и изискват малко поливане.

 

Форма на листата

Психологически изследвания показват, че извитите предмети предизвикват положителни емоции у хората. Проучването за стайните растения показва, че тези резултати се отнасят и за тях.

Растения със закръглени листа, като плачеща смокиня и потос, или палма с нежна извита форма на сенник, се считат от участниците в проучването за по-красиви и релаксиращи. Някои растения, включително палмата, също предизвикват щастливи спомени. Това е така, защото те често се свързват с празници или тропически дестинации.

Растения с шипове, тесни заострени листа и редки корони, като кактус и драконово дърво, са по-малко предпочитани. Това вероятно се дължи на свързването на острите ръбове с опасност.

Острите черти обаче понякога могат да бъдат от полза. Едно проучване показва, че къщите, заобиколени от растения с остри листа, са по-скъпи и оценени като по-безопасни от къщите, заобиколени от растения с кръгли листа.

Какво искате от вашите растения?

В крайна сметка, правилното стайно растение за вас зависи от това за какво ви е необходимо и от условията в стаята ви.

Хората обикновено предпочитат да гледат форми, които мозъкът може да разпознае бързо и лесно да обработи. Когато търсите успокояващ ефект, изберете растения, които са достатъчно интересни, за да привлекат вниманието ви – като потоса с влачещите се лози – и в по-малък брой растения с поразителни шарки и смели цветове.

Растения с драматичен външен вид биха били по-подходящи като „характерни растения“, за да генерират точка на концентрация. Групирането на различни форми и цветове на растения заедно в аранжировки може допълнително да предизвика интерес, докато изборът на декоративни саксии или кашпи може да засили ефекта още повече.

Като взимаме решение за броя на растенията, необходими за максимална полза, повече не е непременно по-добро – едно, но внимателно подбрано стайно растение може да е всичко, от което се нуждаем, за да повдигнем настроението си. Изследване от Япония установи, че наличието на листни растения може да засили креативността при изпълнение на задачи на работното място. Но ако се заемате със задача, която изисква съсредоточено внимание, твърде много растения може да се окажат разсейващи.

Стайните растения могат да бъдат от полза за психичното ни здраве. Но когато избирате между различни растения, техният външен вид е от значение. За най-голям тласък на вашето благополучие ключовите аспекти, които трябва да имате предвид, са външният вид, интересността, красотата и колко здраво изглежда растението. Поддържането на вашите растения зелени и здрави ще ви помогне да повдигнете духа си, така че изберете такива, подходящи за вашето пространство, които можете да поддържате лесно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: