Опит за преврат или гражданска война в Русия? (обзор)

Опит за преврат или гражданска война в Русия? (обзор) Снимка: moscowtimes.ru

Евгений Пригожин заклейми „клан олигарси” като подбудители за нахлуването в Украйна и обяви, че завзема Ростов на Дон и продължава към Москва

Създателят и шеф на Частната военна компания Wagпer направи вчера обширно изявление по частния си Тelegram канал, изричайки редица нелицеприятни истини за причините за нападнието срещу Украйна, като обяви, че опасност за атака срещу Русия не е съществувала нито от страна на Киев, нито от НАТО, а с въоръжената инвазия „група безумци” са искали да си направят пиар.

По-късно Пригожин съобщи, че е подал жалба в Следствения комитет срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов, обвинявайки ги за смъртта на хиляди руски войници, загинали заради некадърния начин, по който е водена войната. 

Пригожин отправи към двамата още много обвинения, включително, че заблуждават Владимир Путин за реалното състояние на фронта. Той не пропусна и окаяното оборудване и облекло на мобилизираните в руската армия и подчерта минималната им боева подготовка. 

Руските медии съобщават, че висши руски офицери са направили обръщение към бойците от Wagпer, приканвайки ги да се регистрират в руската армия, както разпореди Владимир Путин, и „това да свърши по мирен начин”. Междувременно се появиха и съобщения, че Федералната служба за безопасност (ФСБ) е завела дело срещу Пригожин, с обвинение в „призиви към въоръжен метеж”.

От своя страна той каза, че армията е обстрелвала позициите на Wagпer и обяви: „Влизаме в Ростов и продължаваме към Москва. Ще пометем всеки, изпречил се на пътя ни”. Видеоклипове в социалните мрежи показват танкове по улиците на Ростов на Дон. Съобщава се, че в Москва са въведени изключителни мерки за отбрана и е струпана военна техника. 

Първоначално медиите се съмняваха, че „метежът” е постановка за въвеждане на извънредно положение в Руската федерация, но сега са на мнение, че бунтът на Пригожин е реален. Съобщава се, че е преговарял със заместник-министъра на отбраната, искайки главата на Шойгу. Медиите посочват „презрителния тон” на Пригожин по време на преговорите. 

Ростов на Дон е превзет от Wagпer, снимка - The Moscow Times

Според много съобщения, Ростов на Дон вече е превзет от вагнеровци. За разлика от досегашните хвалебствени отзиви за частната армия на Пригожин, този път почти всички медии подчертават, че в състава на Wagпer воюват хиляди помилвани затворници, включително осъдени за тежки престъпления

Както съобщава ростовското издание 161.ru, бойците на Wagпer, под командването на Пригожин, са отцепили щаба на Южния военен окръг, градската администрация, управлението на Федералната служба за безопасност и поделението на Министерството на вътрешните работи. Снимки в медиите, включително на ТАСС, потвърждават това.

Преди тези активни действия, Пригожин е заявил, че това не е бунт, а поход за връщането на справедливостта в Русия. Шефът на Wagпer е уточнил, че неговите хора държат под контрол всички военни обекти в Ростов на Дон, „в това число и летището”. В обръщение към местните жители, губернаторът на Ростовска област ги е помолил да се въздържат от движение в центъра на града и по възможност да останат по домовете си. 

Междувременно, позовавайки се на свои източници в руските специални служби, Reuters съобщи, че Wagпer са превзели всички военни обекти и във Воронеж. Според непотвърдена информация на ВВС, е издадена заповед за арест на Пригожин.

Предоставяйки текуща информация, много независими медии определят случилото се снощи като „нощта, която ще влезе в историята”. Според последни съобщения, в Москва, Московска  и Воронежка области е въведен режим на  контратерористична операция. Това позволява на силовите структури законно да четат всякаква кореспонденция на гражданите и да влизат навсякъде без заповед.

В кратко телевизионно обръщение към нацията Владимир Путин нарече метежа "удар в гърба" и "предателство", за което виновниците "неминуемо" ще бъдат наказани. Според ВВС, руският президент не е споменал конкретно Пригожин или ВЧК Wagпer, но е признал "сложната ситуация" в Ростов на Дон, като е заявил, че са дадени "всички разпореждания", за да се разреши кризата и "да се защити Русия".

Източници на The Moscow Times в руското правителство казват, че възможността за подобен ход от страна на Пригожин многократно е обсъждана на най-високо ниво, но руският президент се е въздържал да вземе отношение по темата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: