Какво се случи вчера в Русия?

Какво се случи вчера в Русия? Снимка: visegradinsight.eu

Дори за опитните наблюдатели на Кремъл в световните медии, това бяха най-необикновените 24 часа, пише ВВС

В един момент Русия изглеждаше на ръба на гражданска война с най-ефективната си военна сила, частната военна компания Wagner, която премина в открито неподчинение на Кремъл. 

След това всичко изведнъж се оказа свършило, босът-ренегат Евгений Пригожин отстъпи и изтегли силите си, след телефонен разговор с белоруския лидер Александър Лукашенко. Няма изявления, какво точно са си казали двамата, но може да се предположи, че Пригожин е получил някои мъдри съвети, както вероятно и някои обещания

Къде поставя това ЧВК Wagner? През последните осем години вагнеровци бяха полезен инструмент за Кремъл, прокарващ интересите му от Мали до Украйна, без да се притесняват с „дреболии” като човешките права. Но руският президент едва ли някога отново ще се довери на протежето си Пригожин. Путин го обвини в предателство, а ФСБ го смятат за престъпник.

Но  предател или престъпник, Пригожин каза много истини и този, който трябва да се притеснява, е Владимир Путин, единодушни са световните медии. „Ситуацията изглежда зле за Путин: независимо как ще завърши конфронтацията, тя ще удари неговите позиции”, пише Wаshington Post. Каквото и да е обяснението за случващото се, това е „момент от историята, който ще има сериозни последствия за Путин“, добавя The Wall Street Journal

"Нахлуването на Русия в Украйна все повече прилича на хазарт, точно като отчаяният „поход на справедливостта”, обявен от Приогожин”, пише Bloomberg. „Путин сам си причини това. Беше грешка да използва наемници във война”, отбелязва Financial Times. „Може би последни ще се смеят украинците, улеснени от борбата за власт в Русия”, смята Der Spiegel.

Хонконгският South China Morning Post отбелязва, че опитът на Пригожин да смени ръководството на Министерството на отбраната "едва ли ще успее", но несъмнено „ще повлияе значително на руските военни операции в Украйна“, докато CNN вижда руският политически елит, изправен пред екзистенциален избор - между „разпадащия се режим на Путин и мрачния наемник, един модерен руски Франкенщайн, когото същият този елит създаде, за да върши мръсната му работа”

Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков, бунтът на ЧВК Wagner няма да повлияе на военната офанзива срещу Киев. Песков съобщи още, че наказателното дело срещу Пригожин за организирането на въоръжен бунт, ще бъде прекратено. „Той ще замине за Беларус”, заяви Песков, цитиран и от „Известия”, и не уточни с какво ще се занимава в Минск шефът на ЧВК Wagner. Според пресслужбата на Лукашенко, там Пригожин ще има „гаранции за безопасност”.

Песков каза още, че наемниците, които желаят да подпишат договор с Министерството на отбраната, могат да го направят, а тези, които участваха във вчерашния бунт, няма да бъдат преследвани

За украинските войски на фронта антрактът изглежда приключи. Режимът на контратерористичната операция в Москва и Подмосковието, засега не е отменен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: