Нов финансов пакт: Макрон иска да наводни с пари Глобалния юг

Нов финансов пакт: Макрон иска да наводни с пари Глобалния юг Снимка: стопкадър видео Euronews

Френският лидер се застъпва за рязко увеличаване на инвестициите в икономиките на развиващите се страни, за да се помогне на най-уязвимите да преодолеят бедността и да се справят с последствията от климатичните катаклизми

„Нито една държава не трябва да избира между борбата с бедността и опазването на планетата“, с тези думи френският президент откри в четвъртък „Срещата на върха за новия глобален финансов пакт“.

Около четиридесет държавни и правителствени ръководители се събраха в сградата на бившата парижка борса в центъра на френската столица. Дискусиите се фокусират върху реформата на световната финансова система и специфичната помощ за развиващите се страни.

"Нека си признаем: неравенството нараства, все повече хора са уязвими от изменението на климата и това увеличава рисковете", каза френският лидер.

"Нашият световен ред е обект на все повече и повече сътресения. Ние също се нуждаем от разтърсване: ние трябва да наводним икономиката с публично финансиране. В противен случай няма да можем да се справим с предизвикателства като борбата с бедността и изменението на климата, както и опазването на биоразнообразието. Трябва да увеличим инвестициите."

Според Еманюел Макрон „пари има“, но те не винаги „обслужват целите на прогреса“.

Генералният секретар на ООН, председателят на Европейската комисия, канцлерът на Германия, президентът на Бразилия и ръководителят на Министерството на финансите на САЩ - въпреки факта, че няма да бъдат приети обвързващи документи след срещата на върха в двореца Бронгниарт, има много високопоставени гости на събитието.

По този начин американците възнамеряват да „окажат натиск“ върху кредиторите на бедните страни, които не са склонни да преструктурират дълговете си – в частност Китай редовно е упрекван за това.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: