Нови политически съюзи във Франция пред парламентарните избори

Нови политически съюзи във Франция пред парламентарните избори Снимка: France 24

Марин Льо Пен вече се закани да победи Еманюел Макрон на парламентарния вот през юни, но сега срещу френския президент се изправя нов противник.

Това, което левият лидер Жан-Люк Меленшон не успя да направи години наред, стана реалност вчера – френската левица постигна споразумение със зелените да оспорят доминиращата роля на президентската партия в долната камара на френския парламент. Съпартийците на Меленшон нарекоха стъпката „исторически момент”.

Левите и зелените се разбраха да не се състезават помежду си, разсейвайки гласове, а да разпределят кандидатурите си. Еко-партията ще издигне кандидати в 100 района, където партията на Меленшон La France Insoumise („Непокорена Франция”) няма претенденти за депутатски кресла. 

Новият политически съюз разчита по този начин всяка от двете партии да постигне по-добро парламентарно представителство. Меленшон, който завърши трети в първия тур на президентските избори, се надява да се завърне на политическата сцена чрез коалиция от леви партии, вкл. комунисти и социалисти, с които също преговаря. Споразумението му със зелените включва перспективата да го подкрепят за министър-председател, ако коалицията спечели парламентарно мнозинство.

Парламентарните избори във Франция не случайно са известни като „третия тур” след двата етапа на президентския вот. Ако партията на Еманюел Макрон La République en Marche („Република, напред”) не получи мнозинство в Националното събрание, ще му бъде по-трудно да наложи своите закони за бизнеса и плановете му да повиши пенсионната възраст от 62 на 65 години.

Меленшон от своя страна обещава пенсиониране на 60, по-висока минимална работна заплата и таван на цените на основните продукти. Макрон определи обещанията му като нереалистични. Някои членове на левицата не споделят позицията на Меленшон към Европейския съюз и идеите му за регулация на свободния пазар в Еврозоната. 

France 24 вещае мнозинство на президентската партия, Reuters смята, че французите ще осигурят на Макрон само коалиционно правителство, а политическата активност и отляво, и отдясно кипи в прекрояване и търсене на съюзници със сходни интереси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: