Без европейска помощ за африкански държави, които подкрепят войната на Русия в Украйна

Без европейска помощ за африкански държави, които подкрепят войната на Русия в Украйна Снимка: um.fi

За начало стъпката ще предприеме новото правителство на Финландия, което ще започне работа на 20 юни

Това съобщи пред телевизия Yle бъдещият министър на външната търговия и развитие Виле Тавио, добавяйки, че новият финландски кабинет планира да намали финансовата помощ за развиващите се страни с около € 1 милиард, като ще пренасочи средствата в помощ на Украйна.

Дълги години Финландия целеше да отделя за развиващите се страни около 0.7% от своя БВП, но постигна това само веднъж през 90-те години, припомня The Moscow Times. Планираните средства тази година са 0.42% от БВП (ок. € 1.177 милиарда). Същевременно, през 2007 г. Хелзинки спря помощта за Египет и Намибия, през 2012 г. - за Никарагуа, заради установената там диктатура, а през 2019 г., след 45 години непрестанна финансова подкрепа, Финландия оттегли пряко финансиране за Замбия, заради установени злоупотреби

След началото на руската война в Украйна 25 африкански страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща инвазията, а Еритрея изцяло застана на страната на Москва. На приключилия скоро международен икономически форум в Санкт Петербург, единственият държавен глава, който се съгласи да седне до руския президент, беше президентът на Алжир Абделмаджид Тебун, който нарече Владимир Путин „приятел на цялото човечество“.

През уикенда делегация от Африка, водена от южноафриканския президент Сирил Рамафоса, обсъди в Москва мирен план за Украйна. В състава на дипломатическата мисия бяха още президентите на Замбия Хакаинди Хичилема, на Сенегал Маки Сал, на Коморските острови Азали Асумани, който сега е начело на Африканския съюз, премиерът на Египет Мустафа Мадбули и външният министър на Уганда Джедже Одонго.

Те се срещнаха с Владимир Путин, който обвини Украйна и Запада и заяви, че Русия "никога не е отказвала" мирни преговори, но сега "това е невъзможно" заради позицията на Володимир Зеленски. Междувременно, преди седмица сенатор от Крим заяви пред Ura.ru, че само за да започне диалог, Украйна трябва „да предаде” на Русия Николаевска, Одеска и Харковска област.

Преди Москва африканската мисия запозна и Киев със своя мирен план, като междувременно претърпя руски обстрел над украинската столица, въпреки обявеното посещение на държавниците от Африка. Инициативата им не срещна особен интерес в Украйна поради неяснотата в условията ѝ, които не включваха изтеглянето на Русия от Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: