„Войната трябва да приключи“: африканските лидери се срещнаха с Путин

„Войната трябва да приключи“: африканските лидери се срещнаха с Путин Снимка: Стопкадър видео Euronews

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса заяви, че войната в Украйна трябва да приключи, говорейки на среща с руския президент Владимир Путин

Африкански лидери пристигнаха в Санкт Петербург, за да представят мирен план за прекратяване на конфликта между Москва и Киев.

Войната в Украйна трябва да приключи и конфликтът трябва да бъде прекратен по дипломатически път, заяви южноафриканският президент Сирил Рамафоса по време на разговори с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург, където пристигна начело на делегация от седем африкански държави.

„Ние твърдо вярваме, че тази война трябва да бъде прекратена, конфликтът трябва да бъде решен чрез преговори и чрез дипломация. Войната не може да продължава вечно. Всички войни трябва да приключат в даден момент. Ние сме тук, за да ви изпратим ясно послание, че бихме искали тази война да завърши. Казвам това, защото войната има отрицателни последици за африканския континент и други страни", каза Сирил Рамафоса.

Владимир Путин отговори, като благодари на африканските лидери за тяхната „заинтересованост“.

"Ние приветстваме балансирания подход на африканските приятели във връзка с украинската криза. Скъпи приятели, оценяваме интереса ви към намирането на начини за разрешаване на конфликта. Веднага отговорихме положително на вашето предложение за провеждане на преговори по украинския проблем", заяви руският президент.

Африканските лидери представиха на Владимир Путин мирен план от десет точки, който Сирил Рамафоса обсъди с украинския президент Володимир Зеленски в Киев предишния ден. В него се говори за необходимостта от деескалация и гаранции за сигурност за всички страни, но не се говори за изтеглянето на руските войски от украинските територии.

След като изслуша президента на Южна Африка, Владимир Зеленски го покани да се присъедини към украинския мирен план.

Euronews

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: