Джорджа Мелони: "Един добър начин да се отпразнува Първи май"

Джорджа Мелони: "Един добър начин да се отпразнува Първи май" Снимка: thelocal.com

Така премиерът на Италия определи решението на правителството си да намали от днес удръжките върху работната заплата

„Днес е 1 май, Ден на труда и италианското правителство го отбеляза с труд по предназначение”, пише fanpage.it. Министерският съвет на Италия се събра, за да въведе нови правила за трудова безопасност и най-вече да реши как във ведомостите за заплати да остават повече пари за служителите и работниците. 

„Приоритетът е облекчаване на данъчната тежест върху трудовите възнаграждения" каза Джорджа Мелони. Доразвивайки мярката, предприета от нейния предешественик Марио Драги, кабинетът на Мелони повиши данъчните отстъпки за заплатите под € 35 000 от 2% на 6%, а за заплатите под € 25 000 – от 3% на 7%. В цифри, това означава средно около € 100 месечно повече към нетната работна заплата.

За финансиране на мярката правителството е предвидило € 3.5 милиарда, като засега отстъпките ще обхванат само 5 месеца, след което трябва да се рефинансират, за да останат в действие. „Продължаваме и с реформата за доходите на гражданите, за да установим кой може да работи и кой не”, увери Мелони социалните партньори на вчерашната им среща с правителството, визирайки семействата, които включват непълнолетни, възрастни над 60 години и лица с увреждания.

Разбира се, ако биха били доволни, синдикатите нямаше да са синдикати. „Това със сигурност е хубав начин да отпразнуваме Първи май, но приета за кратък период на фона на цялата година, мярката изглежда като шега и подигравка”, коментираха от CGIL (Общата италианска конфедерация на труда). Синдикалистите подчертаха, че правителството изглежда „не е склонно да приеме това, за което се борят работниците”, включително официалното празнуване на Първи май, отменено от фашисткото управление през 1923 г., когато първомайските демонстрации били сметнати за „твърде колективни и твърде подривни”.

Мелони контрира, настоявайки за „сериозен, конструктивен диалог” за предстоящата работа по важни теми, включително корекции в начина, по който се харчат ресурсите, работа по политиката за формиране на заплатите и борбата с инфлацията. 

Специални данъчни преференции се обсъждат и за назначаването на безработни младежи, като се планира намаляване на осигурителната вноска, внасяна от работодателите, с до 60%. Засега отстъпките засягат само заплатите на работещите на постоянен трудов договор. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: