Трети дрон за един месец атакува руския град Воронеж

Трети дрон за един месец атакува руския град Воронеж Снимка: The Moscow Times

Безпилотният апарат, зареден с експлозиви, се е разбил в многоетажна жилищна сграда

По предварителни данни са ранени двама души, които „получават цялата необходима помощ”, според губернатора на Воронежка област. Други трима са били ударени от стъкла, но не са пожелали болнично лечение. На мястото работят екипи на ФСБ, Министерството на извънредните ситуации и други специални служби, съобщава The Moscow Times.

Пострадали са поне десет апартамента, а на втория етаж е разрушена носеща стена, пише Telegram-каналът Shot. Според наблюдатели, целта на дрона вероятно е била друга, но прихванат от средствата за радиоелектронна защита, апаратът с размах на крилата 1.5 м е загубил височина и се е разбил в жилищната сграда. За евентуални цели се сочат близкия самолетен завод, военно летище на около 4 км или сграда на ФСБ на разстояние само 300 м.

Воронежка област беше атакувана на 4 май с дрон, който беше свален. След това на 10 май два дрона са се насочили към града, като единият е бил отклонен от курса му, а другият – унищожен с огнестрелно оръжие. 

На 30 май осем дрона атакуваха Москва и Московска област. Според Министерството на отбраната пет са били свалени, а три са изгубили управление, след като са били дезориентирани от средствата за радиоелектронна защита. Дроновете удариха жилищни сгради, нанасяйки предимно щети по фасадите и прозорците, съобщиха руските медии.

Според "Коммерсантъ", взривните устройства в дроновете не са се задействали, тъй като жилищните сгради, в които са се разбили, не са били основните им цели. За възможна цел на московската атака се сочат жилища на служители от Службата за външно разузнаване, съобщи NBC, позовавайки се на високопоставен американски служител и представител на Американския конгреса.

Русия обвинява за атаките с дронове Украйна, която отрича, а с много от нападенията се афишират руски опозиционни военизрани формирования.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: