Руски авиационни експерти: Борбата с дроновете е просто безполезна

Руски авиационни експерти: Борбата с дроновете е просто безполезна Снимка: axios.com

След атаката с безпилотни летателни апарати (БПЛА), засегнала 13 точки в Москва, мерките за обезвреждането им са актуална тема в Русия

Руските летища не могат да се защитят от атаки с дронове, тъй като в страната няма регламент за закупуване и инсталиране на специално защитно оборудване, съобщи „Известия”, позовавайки се на представители на авиоцентрове. От летище Внуково отбелязаха, че службите им за транспортна и авиационна сигурност не могат да осъществят противовъздушна отбрана, тъй като осигуряват сигурността на земята.

„Регионалните власти сега формират щабове, с участието на ФСБ, Националната гвардия и други органи, които съставят списъци с критична инфраструктура – например летища, която трябва да бъде оборудвана със средства за борба с БПЛА”, обясняват от компанията „Юмирс”, която произвежда граждански системи за борба с дронове.

Но за да заработи системата за защита, е необходимо да се изменят редица закони, постановления и разпоредби, коментира The Moscow Times. 

Дори обаче законодателството да се измени и летищата да се оборудват с граждански системи за борба с БПЛА, това ще реши защитата само срещу „обикновените” многороторни дронове с тегло до 30 кг, докато „прехващането и унищожаването на други БПЛА е задача на правоприлагащите органи. Борбата с тях със силите на летищните структури е просто безполезна“, казват от Федералната агенция за въздушен транспрот, посочвайки, че за целта са необходими зенитно-ракетни комплекси.

Според Асоциацията на малките авиационни предприятия, гражданските системи за борба с дронове могат да заглушат сигнала на дрон, но не и да го накарат да кацне, така че оборудването за борба с дроновете следва да се предприема при "реална необходимост" – което може да струва на едно летище от 5 до 25 милиона рубли за всяка една защитна точка.

Кремъл обяви атаката над Москва с БПЛА за „терористичен акт” и традиционно обвини за това украинската армия. В последните седмици и други руски региони съобщиха за атаки с дронове, като за извършители на някои от нападенията се афишират руски опозиционни военни формирования. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: