Обединеното кралство отчита рекорден брой безработни

Обединеното кралство отчита рекорден брой безработни Снимка: pixabay.com

Прогнозите са броят им да се удвои през октомври.

Броят на работещите в Обединеното кралство е спаднал рязко. По официални данни, през тримесечието от април до юни заетостта е намаляла с 220 000, което е най-големият тримесечен спад след рецесията през 2009 г.

Службата за национална статистика съобщава също, че броят на работещите, които са на заплати във Великобритания, е намалял с още 81 000 през юли.

Тези, които са напуснали работата си от март досега, са 730 000. Спадът на заетостта е най-голям сред по-младите и възрастните работници, както и при тези, които заемат нискоквалифицирани работни места.

Стабилният процент на безработица до голяма степен се дължи на държавна схема за подпомагане на заплатите. Около 1,2 милиона работодатели се възползваха от програмата по време на блокирането, за да затворят 9,6 милиона души, което струваше на правителството 33,8 милиарда британски лири (37,5 милиарда евро).

Въпреки че хората, които са освободени по схемата, не работят, те не се считат за безработни. Министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак заяви, че данните показват, че мерките за подкрепа са помогнали за „запазване на милиони работни места и поминък, които иначе биха могли да бъдат загубени“.

Но правителството постепенно прекратява програмата, която ще приключи окончателно през октомври. Много икономисти смятат, че това ще доведе до почти незабавно удвояване на безработицата.

Смята се, че броят на търсещите работа може да нарасне до над три милиона, което последно е наблюдавано през 80-те години.

Синдикатите призовават правителството да разшири схемата за онези сектори, които все още страдат поради ограниченията от карантината.

Debenhams обяви плановете си да съкрати още 2500 работни места на фона на пандемията, въпреки че похвали работата на 124 магазина, които са отворени след края на карантината.

 

През последните няколко месеца броят на фирмите, които съкращават работни места, се увеличи. Големи компании като British Airways и Rolls Royce също обявиха съкращения .


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: