Учени изградиха "шведска маса" от хора , за да разберат как комарите ни откриват

Учени изградиха "шведска маса" от хора , за да разберат как комарите ни откриват Снимка: Julien Adam

И какви миризми им харесват повече

Изследователи изградиха голяма "зона за мирисане", за да разберат с какво хората са толкова привлекагелни за комарите. В свое изследване, публикувано в списание CurrentBiology, учените се фокусират върху вида Anophelesgambiae -  комар, пренасящ малария.

Предишните изследвания не успяват да обяснят цялата сложност на привлекателността на нашите миризми за комарите, ето защо сега екипът създава по-голяма клетка. Тя е около 2000 пъти по-голяма от обема на конвенционалните лабораторни съоръжения, което позволява на изследователите едновременно да сравняват миризмите на шест човека-доброволци.

Нагревателни подложки, поставени вътре в клетката, отделят въглероден диоксид и човешка миризма, а инфрачервени камери наблюдават активността на комарите през нощта, когато те предпочитат да се хранят.

Специфичните химични компоненти в миризмите на хората са идентифицирани като много привлекателни или отблъскващи за комарите. Например, химическото вещество, наречено евкалиптол, се оказва, че отблъсква ухапванията от комари.

За потвърждаване и разширяване на тези изводи са необходими по-нататъшни изследвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: