Геоинженерството ще увеличи риска за милиарди хора да се заразят с малария

Геоинженерството ще увеличи риска за милиарди хора да се заразят с малария Снимка: https://pixabay.com/

Климатичното геоинженерство може да повлияе на здравето на милиарди хора, изложени на риск да се разболеят от малария

Tова доказва ново откритие на учени от Медицинския център на университета в Джорджтаун

Това е първата оценка за това как климатичното геоинженерство може да повлияе на разпространението на инфекциозни болести. Авторите на новата работа са се фокусирали върху управлението на слънчевата радиация (SRM).

Ако е възможно да се намали влиянието й, това ще забави изменението на климата. Едно от предложенията е да се инжектират аерозоли в стратосферата, които отразяват слънчевата светлина. Управлението на слънчевата радиация често се обсъжда като начин за забавяне на изменението на климата, но изследователите не са проучили преди това как може да повлияе на човешкото здраве.

Екип от осем изследователи от Съединените щати, Бангладеш, Южна Африка и Германия използва климатични модели, за да разбере как ще се случва предаването на малария в два различни сценария.

Първият е със средни темпове на глобално затопляне, вторият е с високи темпове. А също и със и без геоинженерство. Авторите определят кои температури са най-благоприятни за насекоми, преносители на малария, както и приблизително колко хора живеят в райони, където инфекцията е най-честа.

В резултат на това се оказало, че ако скоростта на затопляне на Земята е висока и в същото време се използва геоинженерство, тогава броят на хората, за които има вероятност да се разболеят от малария, ще се увеличи с милиард.

Кристофър Трисос, старши сътрудник в Университета на Кейптаун в Южна Африка, изложи хипотезата през 2018 г. Според него пикът на предаването на малария е при 25°C. Охлаждането на тропиците чрез геоинженерство може в крайна сметка да увеличи риска от разпространение на маларията другаде.

   Потенциалът на геоинженерството за намаляване на рисковете, свързани с изменението на климата, все още не е добре разбран. Това може да доведе до редица нови рискове за хората и екосистемите.
   Кристофър Трисос, доктор и старши сътрудник в Университета на Кейптаун в Южна Африка

И в двата сценария авторите са открили, че геоинженерството може значително да намали риска от малария в индийския субконтинент. Но този защитен ефект ще бъде компенсиран от това, че рискът от заболяване ще се увеличи в Югоизточна Азия.

phys.org

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: