Откриха неочаквано оръжие за борба с маларията – сапун

Откриха неочаквано оръжие за борба с маларията – сапун

Но не бързайте да се натривате с него

В хода на новаторско изследване учени от Тексаския университет в Ел Пасо откриха неочакван съюзник в борбата срещу маларията – сапуна.

Изследователите забелязват, че добавянето на малко количество течен сапун към някои пестициди може да увеличи тяхната ефективност с повече от десет пъти. Това откритие е особено важно, тъй като комарите, пренасящи малария, все повече развиват резистентност към съществуващите инсектициди.

Екипът от изследователи изолира неоникотиноидите в качеството на перспективен алтернативен клас инсектициди, но установява, че за борба с конкретни видове комари тяхната ефективност трябва да бъде засилена. И тогава се появява се сапунът. Когато към неоникотиноидите се добавят три евтини сапуна на основата на ленено масло, разпространени в Африка на юг от Сахара, резултатите се оказват поразителни.

Макар че водещият автор на изследването Колинс Камдем признава необходимостта от по-нататъшни изпитания, перспективата за разработване на инсектицидна формула на базата на сапун е много обещаваща за борбата с маларията, предлагайки потенциално по-здравословно и по-достъпно решение за пострадалите региони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: