Любовта обича добротата

Любовта обича добротата Снимка: pixabay.com

Умеем ли да загърбим грижите и да бъдем мили с най-близките си хора, независимо от всичко
Когато ежедневните отговорности станат стресиращи, малките актове на доброта от страна на съпруг/съпруга могат да улеснят трудните моменти. Всъщност добротата е чудесен начин да покажете любов и обич на партньора си и да го накарате да се чувства специален. Проучванията показват, че една двойка, която показва доброта един към друг под формата на думи и жестове, е по-вероятно да има щастлив брак. В здравата връзка добротата се изразява свободно, независимо дали получателят я заслужава или не. В крайна сметка всичко си заслужава, защото по-вероятно е партньорът ви да бъде мил с вас, ако вие сте мили с него. 

Изказана доброта
Обмислените думи са белег на изказаната доброта. Да обмисляш означава да не правиш първосигнални забележки относно действията на партньора си или да отговаряш саркастично на въпросите му. 

Отнасяйте се към всичко, което вашият партньор казва или прави, като интелигентен човек и го изслушвайте, преди да отговорите. Обяснете си гледната точка, която вашият партньор се опитва да изтъкне, без да бъдете унизителен или саркастичен. 

Думите ви са като семена, засети в сърцето на вашия съпруг или съпруга, така че бъдете внимателни с тона си, когато общувате. Не повишавайте глас, а вместо това бъдете подкрепящи и окуражаващи. Добротата трябва да се отразява и в отношението, и настроението ви. 

И накрая не забравяйте да благодарите и да поздравите партньора си за действия му на доброта към вас. Една проста благодарност може да повиши самочувствието на човека до вас и да го насърчи да се старае повече. 

Емоционална щедрост 
Щедростта може да бъде емоционална или физическа. Емоционалната щедрост кара партньора ви да се чувства ценен, обичан, уважаван, желан и оценен. Съществува често срещано погрешно схващане, че жените жадуват за емоционална щедрост повече от мъжете. Мъжете също трябва да се чувстват обгрижвани и че им се възхищават. 

Всъщност изследванията показват, че мъжете са по-склонни да бъдат нещастни в отношения, в които няма емоционална щедрост. Малките жестове като целувки, гушкане, масажи или държане за ръка са добро начало на емоционална щедрост. 

Щедри дела
Емоционалната доброта действа най-добре, когато се комбинира с физическа доброта. Например можете да измиете колата на партньора си следващата събота и да го изненадате. Или да поправите кранчето в банята, за което толкова дълго ви моли, след което да залепите бележка „Обичам те" върху огледалото.  

Приготвянето на пакетиран обяд, който съпругът или съпругата ви да вземат на работа, е друг прост, но щедър акт. Малко неща могат да се сравнят с усещането да се насладиш на вкусен обяд в офиса с мисълта за човека, който го е приготвил с любов за теб. Направете човека, когото обичате, щастлив с този малък жест. 

Можете да добавите и емоционална щедрост към обяда, като включите в пакета и любовна бележка, само за да му напомните колко много го цените. Ако отдавна не сте правили на съпруга или съпругата си опакован обяд, защо не опитате какъв ще е ефектът от този или друг жест на доброта още тази седмица. 

Рецепта за здрав брак няма, но добротата винаги е подправка, която прави живота по-сладък и по-щастлив. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: