Музикалното лято на Европа

Музикалното лято на Европа Снимка: carnifest.com

Боб Дилън, Simply Red и Жилберто Гил са сред множеството звезди, които ще излязат тази година на сцената на Montreux Jazz от 30 юни до 15 юли

На 30 юни в главната зала Auditorium Stravinski, Simply Red ще открият, последвани в събота от Боб Дилън, който ще представи последния си албум пред 1500 души публика. Ще участват още Jon Batiste, носител на Grammy 2021 за най-добър албум, както и американската легенда Мейвис Стейпълс, която в деня на концерта ще отпразнува 84-ия си рожден ден и ще духне свещичките с Нора Джоунс

За 15-ти път Montreux Jazz посреща и големия бразилец Жилберто Гил, отново ще звучат и изпълненията на колумбиеца Малума. Сред гостуващите джаз-величия са още американският китарист Пат Метини и басистът Маркъс Милър, блус легендата Бъди Гай, виртуозните „луди пианисти” Чили Гонзалес и Софияне Памарт, като на финалната фънки-вечер в Auditorium Stravinski ще излязат Janelle Monae, Niles Rodgers и Chic. Билетите се продават още от 6 април и не са евтини, но не забравяйте, че има и девет безплатни събития, а в дните на феста Монтрьо се превръща в голяма сцена на джаза, с множество великолепни улични изпълнения. 

Наред с големите музикални събития като Montreux Jazz, Старият континент предлага и други вълнуващи летни музикални фестивали на открито. 

Paleo (Палео) фестивалът, който се провежда в Нион близо до Женевското езеро и е едно от най-големите събития на открито в Европа, тази година ще продължи от 18 до 23 юли с поп, реге, метъл, електро, пънк, джаз и дори класическа музика, както и цирк, улични изкуства и занаяти от цял свят. В последните години Paleo събира около 300 000 зрители, а тази година се очакват дори повече, както сочат продажбите за концертите на Black Eye Peas, Placebo и Franz Ferdinand. Билетите за много концерти вече са разпродадени, но за всеки фестивален ден се пазят по 1500 билета, които се продават на място в 9 сутринта, на цени от € 74 до € 99.

Може би вече е късно, но ако успеете да „отскочите” до Амстердам на 27 април, ще попаднете в оранжевото море на Kingsland Festival – празникът, който отбелязва рождения ден на крал Вилем-Александър, когато всиччки се обличат в оранжево, ядат храни с оранжева глазура и цялата богата украса също е оранжева. Фестивалът продължава от 12 на обяд до 20.00 вечерта. Купонът ще бъде озвучен от AfroJack, Kris Kross Amsterdam, Lucas & Steve и Purple Disco Machine. Билети все още има, на „редовна” цена от € 49.50, и VIP - € 99.50 

Kingsland Festival Rotterdam Tickets | Tiqets
Kingsland Festival, Амстердам, снимка - tiqets.com

Nuits de Fourvière („Нощи на Фурвиер), Франция, продължава почти два месеца – от 31 май до 28 юли, в историческото сърце на Лион, на хълма Fourvière, заселен още от римляните. Събитието се провежда на две сцени - сред руините на Théâtre Antique de Fourvière и в Odéon de Lyon в близост до базиликата Нотр Дам дьо Фурвиер – хипнотични места с шеметна гледка към Сона и Рона. Фестивалът предлага първокласни театрални, циркови и танцови спектакли и филмови прожекции, а сред музикантите тази година са Christine and the Queens, Simply Red, Queens of the Stone Age и Black Keys. Освен множеството сувенири, които се предлагат на стотици сергии в града, ще трябва непременно да си купите и възглавници, тъй като традицията е не само да ръкопляскате в края на спектаклите, но и да изразите възторга си като замеряте сцената възглавници. Билетите на цени от € 55 до € 58 вече се предлагат само ако се включите в списъка на чакащите, макар че има и множество безплатни събития.

Les multiples ressources des Nuits de Fourvière | Les Echos
Nuits de Fourvière, снимка - lesechos.fr

Best Kept Secret (Най-добре пазената тайна) е нидерландският фестивал, който се провежда от 2013 г. в сафари парк в Северен Брабант. Макар и млад, фестивалът вече има стотици хиляди фенове, като тази година сред звездите на сцените му са The 1975, Aphex Twin, Christine & The Queens и The Chemical Brothers. Билетът за целия фестивален уикенд (9 – 11 юни) заедно с къмпинга струва € 265,00, а за един ден - €129. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: