Русия затяга ограниченията за продажба на алкохол

Русия затяга ограниченията за продажба на алкохол Снимка: barrons.com

След рязкото увеличение на консумацията на силни спиртни напитки, руското правителство реши да затегне допълнително ограниченията върху продажбата им

В тази връзка руското министерство на здравеопазването обмисля да забрани продажбата на твърд алкохол от 20:00 до 11:00 часа, съобщава РИА „Новости”, позовавайки се на доклад на ведомството за 2022 г. Предлага се също и да се повиши минималната възраст, на която е разрешено да се купуват спиртни напитки от 18 на 21 години, както и да се позволи на общините да ограничат продажбата на алкохол през уикендите и празниците.

Сега в руските магазини алкохол се продава от 8:00 до 23:00 часа, но регионалните власти често поставят по-строги ограничения. В района на Тюмен например, алкохолни напитки не се продават от 21:00 до 8:00 часа, в Санкт Петербург - от 22:00 до 11:00 часа.

Докладът на министерството сочи, че продажбите на алкохол на глава от населението през 2022 г. надхвърлят планираната стойност и същевременно спиртните напитки са единствената продуктова категория, чиито продажби през 2022 г. са нараснали – като пари с 11,2%, а като количество - с 0,7%.

Според FinExpertiza продажбите на водка и коняк са скочили най-много, заради най-малкото увеличение на цените им през годината, в сравнение с  останалите видове алкохол. От одиторската компания са изчислили, че през миналата година консумацията на силен алкохол е нараснала със 7,5%. Експерт от борда на директорите на FinExpertiza обясни тенденцията с факта, че пиенето на алкохол е широко прието в Русия като най-достъпния начин за намаляване на нивата на тревожност и стрес.

По отношение на продажбите водещи са северните региони: в Карелия средно 15,5 литра силен алкохол на човек годишно, в Сахалинска област - 14,9, в Коми - 14,6 литра.

Министерството на здравеопазването в края на миналата година отбеляза нарастването на алкохолизма в руските села, като според събраните данни, броят на селските жители в Русия, пристрастени към алкохола, се е увеличил със 7%, а броят на идентифицираните психични разстройства, дължащи се на алкохолизъм - с 6%. Руският президент Владимир Путин дори инструктира някои от губернаторите да започнат борба с алкохолизирането на населението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: