Добрият доктор ChatGPT

Добрият доктор ChatGPT Снимка: axios.com

Докато опасенията от използването на изкуствения интелект (ИИ) растат, ново проучване показва, че ChatGPT е по-състрадателен към пациентите, отколкото лекарите

Според автора на изследването Джон Айърс от Qualcomm Institute в Калифорнийския университет в Сан Диего, „разширената с ИИ грижа е бъдещето на медицината” и може да има незаменима роля в здравеопазването.

Проучването, публикувано миналата седмица в авторитетното списание JAMA Internal Medicine, прави сравнителен анализ на отговорите, поставени от пациенти на лекари и след това на ChatGPT. За да запазят анонимност и безпристрастност, учените са използвали страницата AskDocs на Reddit, където хиляди хора търсят съвет за медицински проблеми.

Екипът е подбрал на случаен принцип 195 въпроса и отговорите им, дадени от утвърдени лекари, работещи за AskDocs и след това същите въпроси са поставени на ChatGPT, със задачата да генерира отговори. Оценка на резултатите са направили поотделно и заедно трима лицензирани здравни специалисти. 

Без да знаят кои консултации са дадени от ИИ и кои от реален лекар, експертите са класирали отговорите според два критерия - качество на информацията и съпричасност. Така се стига до голямата изненада - в 79% от случаите експертният екип е оценил по-високо отговорите на ChatGPT.

„Въпреки че нашето проучване противопостави ChatGPT на лекарите, ние не съветваме никого да довери здравето си на ИИ, а просто смятаме че лекар, който използва ChatGPT, е отговорът за по-добра и по-съпричастна грижа”, казва Адам Полиак, асистент по компютърни науки в Bryn Mawr College и съавтор на изследването. 

Подобно мнение споделя и друг участник в проучването – д-р Кристофър Лонгхърст от Калифорнийския университет в Сан Диего. Той смята, че асистирани от ИИ медицински грижи могат да решат реални проблеми в здравеопазването, предоставяйки „висококачествени, персонализирани медицински съвети”, преди клиничния преглед на съответния пациент от лекар. Следващата стъпка на учените е да изпробват ChatGPT в здравната система на Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD Health). 

Генеративният изкуствен интелект като ChatGPT завладя въображението, но и опасенията на обществеността. Приложението от ново поколение ИИ разполага с голяма база данни – както и досегашните, но не само ги идентифицира или категоризира, а възоснова на обучението си създава ново съдържание - текст, изображение, дори компютърен код. 

Но заедно с възторга от тези нови възможности, се зароди и разрасна опасението, че изкуствен интелект като ChatGPT може да отнеме работни места, да наруши авторски или граждански права, или накратко казано – да стане по-умен от човека. Проучването на възможната намеса на ChatGPT в здравеопазването всъщност дава отговор на много от тези опасения, посочвайки за пореден път, че не ИИ може да навреди на хората, а начинът, по който самите хора го използват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: