Ще има ли общоевропейски закон срещу онлайн-насилието

Ще има ли общоевропейски закон срещу онлайн-насилието Снимка: sociojuris.medium.com

За това призовават евродепутати, припомняйки трагичното самоубийство на 21-годишно ирландско момиче, тормозено онлайн

Никол „Коко“ Фокс от Ирландия се самоуби през 2018 г., след три години физическо и онлайн насилие. Оттогава майка ѝ Джаки води неуморна кампания за насърчаване на законодателство, което наказва кибертормоза. 

През 2021 г. Ирландия прие така наречения „Закон на Коко”, предвиждащ до седем години затвор за тези, които разпространяват или публикуват интимни изображения на човек без съгласието му. Сега битката на Джаки се подема на европейско ниво.

„Онлайн насилието е много по-лошо от физическото насилие, защото щом влезе в главата ви, вашето психическо здраве   напълно се обърква“, казва Джаки Фокс пред Euronews.  Тя подчертава, че ирландският закон действа. Вече има осъдени на затвор, а срещу 105 души се води разследване. 

Това е аргументът, с който Джаки Фокс настоява работещият в Ирландия закон да се въведе в цяла Европа. Италия и Франция също вземат законови мерки срещу кибертормоза. 

Сега обаче група евродепутати, включително Франсис Фицджералд от Ирландия, настояват за общоевропейска законова рамка

„Нуждаем се от европейски закон, европейска директива, за да гарантираме, че се справяме ефективно с кибертормоза, защото той води до смърт”, каза тя в интервю за Euronews.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент обяви, че ще поиска темата за кибернасилието да се включи в следващия пленарен дневен ред в Страсбург, за да може Джаки Фокс да разкаже историята на дъщеря си пред евродепутатите. От ЕНП ще настояват и за начало на дебат по евентуалното европейско законодателство.

Преди няколко години проучване в Нова Зеландия установи, че без да се смятат дълготрайните щети на психиката, кибернасилието струва на страната над $ 400 милиона годишно, включително разходи за лечение и временна нетрудоспособност на семействата и близките на жертвата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: