30 април – чудесен ден за джаз-пътешествие по света

30 април – чудесен ден за джаз-пътешествие по света Снимка: kpcw.org

Международният ден на джаза се чества от 2011 г., по инициатива на легендарния джаз пианист и посланик на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок

Според него, „Джазът обединява хората и винаги е бил за разширяване на границите - с вдъхновяващи музиканти, вгледани в бъдещето и неговите безкрайни възможности“. 

Тази година Денят на джаза се чества в над 190 държави, като кулминацията ще бъде All-Star Global Concert, с включвания от цял свят. Грандиозният спектакъл ще покаже изключителна селекция от джаз изпълнения, подчертавайки силата на джаза в преодоляването на различията и насърчаването на единството и мира чрез междукултурен диалог и сътрудничество. 

Смайващото пътешествие ще поведе Хърби Хенкок, сред фойерверк от картини и звуци, представящи джаза в цялото му многообразие, с изпълнения на някои от най-успешните джаз музиканти, включително Сирил Еме (Франция), (САЩ). Тана Алекса (Хърватия), Том Ганш (Австрия), Серхио Мендес (Бразилия), Танди Нтули (ЮАР), Антонио Санчес (Мексико), Соми (Руанда), китайският джаз оркестър Blue Note, Jazz WomenAfrica(Мароко), необичайния дует на Мусекива Чингодза (Зимбабве) и Оран Еткин (Израел) и многобройна армия от класическата страна на джаза САЩ, в т.ч. Амброуз Акинмусир, Джон Бийзли, Дий Ди Бриджуотър, Бил Чарлап, Емет Коен, Кристиан Макбрайд, Даян Рийвс, Уолтър Смит III, Маркъс Милър и Майк Стърн. Пълната информация - на jazzday.com.

Припомняйки важната роля на джаза в съвременната история, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле каза: „Роден в борбите за справедливост, джазът ни вдъхновява да изградим бъдеще, което отразява неговия дух – обединени в този празник на многообразието. Присъединете се към нас в това джаз пътешествие по света, включете се в звучния призив на джаз-музикантите за мир чрез музика“.

По повод тазгодишния Международен ден на джаза, каналите jazzday.com, unesco.org, YouTube и другите партньори вече излъчват безплатно за целия свят майсторски класове, концерти и образователни програми, като текстът им е достъпен на арабски, английски, френски, мандарин китайски и испански. Подробностите – на jazzday.com/education.

Денят на джаза има празниците си по цял свят – с бразилския фестивал Música na Árvore Solar, който ще отдаде почит на Луис Армстронг, захранвайки събитията си с мобилни слънчеви панели, с концерта за 75-тата годишнина на джаз оркестъра на Хърватската телевизия, тридневните джаз-тържества в Нова Зеландия, петдневната серия концерти на Tottori Jazz Festival в Япония, цяла седмица образователни семинари, майсторски класове, вечерни джем сешъни и грандиозен концерт, организирани от Botswana Society for Jazz Education, плюс джаз-фестивали в Австралия, Азербайджан, Буркина Фасо, Колумбия, Чехия, Гватемала, Унгария, Италия, Япония, Киргизстан, Мавриций, Мексико, Папуа Нова Гвинея, Полша и разбира се, САЩ. 

Невероятното джаз-шоу 2023 Jazz day All-StarGlobalConcert ще се излъчи безплатно по целия свят, днес в 23:00 ч. българско време на unesco.org, jazzday.com и каналите му в YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=w5fpnf2htQo&ab_channel=InternationalJazzDay), Facebook и други платформи. 

Докато го чакате, може „да подгреете” с миналогодишното му издание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: