Спадът в броя на сперматозоидите се свързва с високи нива на химически замърсители

Спадът в броя на сперматозоидите се свързва с високи нива на химически замърсители Снимка: https://pixabay.com/

Учените, изучаващи причините за ниския брой сперматозоиди, успяха да получат по-ясна представа за ролята, която химическите замърсители играят в този въпрос, и резултатите не са обнадеждаващи

Изследвания на проби от урина от близо 100 мъже доброволци разкриха "тревожни" нива на ендокринни разрушители, за които е известно, че намаляват плодовитостта на човека. Смеси от химикали като бисфеноли и диоксини, за които се смята, че влияят на хормоните и качеството на спермата, присъствали в концентрации, понякога 100 пъти по-високи от безопасните.

Смятаме, че сместа от химикали, които засягат мъжкото репродуктивно здраве, е много над допустимата комбинирана експозиция“, казват авторите на изследването, публикувано в  Environment International. Средно говорим за 17-кратно превишаване на допустимите нива.

Изследването измерва девет химикала, включително бисфенол, фталати и парацетамол, в проби от урина от 98 датчани на възраст от 18 до 30 години.

Освен това съществуващите данни, предоставени основно от Европейската агенция за стандарти на храните (EFSA), бяха използвани за оценка на вероятното наличие на други 20 химикала. След това резултатите били сравнени с приемливи нива на експозиция, дадени в научната литература.

Това позволи да се оцени потенциалната експозиция на всеки химикал и след това да се комбинира, за да се определи общото ниво на риск (или "индекс на опасност") на смес от съединения. Авторите на изследването, водено от професор Андреас Кортенкамп от лондонския университет Брунел, заявиха, че са "изумени", че индексът на опасност е толкова висок.


След бисфенола по отношение на експозицията са диоксините, парацетамолът и фталатите. Въпреки това, отстраняването на бисфенола от сместа не намали комбинираната експозиция до приемливо ниво и парацетамолът беше отбелязан като "значителен рисков фактор" за тези, които приемаха лекарството.

Изследователите отбелязват редица ограничения на своето изследване.

По-конкретно, използваните данни са от 2009 до 2010 г. и експозицията   може да е намаляла оттогава, докато излагането на други химикали може да се е увеличило. Също така не е установено дали жените в репродуктивна възраст имат същите нива на излагане на химикали като мъжете, участвали в проучването. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: