Защо пътническите самолети се обливат с вода след кацане и преди излитане

Защо пътническите самолети се обливат с вода след кацане и преди излитане Снимка: ixbt.com

И възможно ли е това да бъде избегнато

Преди излитане пътниците могат да забележат, че служителите на летището незнайно защо изливат вода върху самолета им. И примерно същата ситуация се случва веднага след спирането на лайнера върху лентата за кацане. Но за какво се прави всичко това? На този въпрос отговаря порталът iXBT.com.

След кацането на самолета над него понякога може да се появи така наречената арка от вода. Всъщност по този начин е прието да се посрещне първият самолет, който каца на летището. Същата традиция се спазва и с новите самолети и авиокомпании, както и с новите рейсове в дадена посока. Този метод на "посрещане" на лайнера се нарича FTWA, или Fire truck water arc. Тоест, такава "арка" се прави от пожарните коли. И това е напълно безопасно.

Преди излитане самолетът се облива през лятото и зимата. Това е свързано със съвсем друго нещо. Когато времето е студено авиолайнерите се обливат със специален разтвор, за да бъдат предпазени от проблеми при летене при трудни метеорологични условия. Това се извършва на два етапа. Отначало върху самолета се излива гореща течност (това помага да бъде изчистен от снега и леда по корпуса), а след това - специална течност, която предотвратява образуването на лед по време на полета. Обливането се нарича противообледеняваща обработка на самолета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: