В Португалия затварят родилни домове

В Португалия затварят родилни  домове Снимка: https://pixabay.com/

В Португалия много родилни болници и болнични отделения по акушерство и гинекология ще трябва да затворят: властите в страната не виждат друг изход в краткосрочен план

 До този извод стигнаха членове на правителствената експертна група по спешна акушерска помощ.

Комисията беше организирана през юни тази година на фона на сериозна криза - остър недостиг на акушер-гинеколози. Много жени трябва да пътуват десетки километри от дома си, за да родят.

Диого Айриш де Кампос, ръководител на правителствената комисия:

„През юли и август работихме за реорганизиране на цялата акушерска/гинекологична/родилна система. Смятаме, че това вероятно е довело до концентрация на ресурси, което означава, че някои болници ще трябва да затворят родилни отделения и спешни акушерски кабинети.“

Филип Соарес, Евронюз:

Това лято няколко португалски болници трябваше да затворят гинекологичните спешни отделения  поради липса на лекари. Поради това две бебета починаха, а бременна жена почина при преместване в друга болница поради липса на неонатологични легла. Тези случаи се разследват.  Министърът на здравеопазването трябваше да подаде оставка“.

Ръководителят на Министерството на здравеопазването Марта Темида понякога е наричана "спасителката на страната": благодарение на нейните усилия Португалия оцеля след пандемията по-успешно от много други страни. Кризата в родилните домове обаче я принуди да напусне поста си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: