Международната агенция по енергетика коригира прогнозата си за покупките на петрол през 2020 г.

Международната агенция по енергетика коригира прогнозата си за покупките на петрол през 2020 г. Снимка: https://sokodirectory.com

МАЕ намали прогнозните си разчети за търсенето на петрол на световните пазари на фона на срива на авиопревозите.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г., като предупреди, че съкращаването на авиопревозите заради пандемията от коронавирус ще доведе до намаляване на глобалното търсене на петрол през тази година с 8,1 милиона барела на денонощие. Агенцията понижи прогнозите си за глобално търсене на петрол за първи път от няколко месеца насам, съобщава Ройтерс, цитиран от БизнесЦензор.

 

В месечния си доклад МАЕ прогнозира, че през  2020 г. глобалното търсене на петрол ще възлиза на 91,1 милиона барела на ден, което представлява спад от 8,1 милиона барела на ден на годишна база. Тази преработена прогноза е със 140 000 барела на ден по-ниска от предходната прогноза на МАЕ.

 

„През април изминатите километри в авиацията са намалели почти с 80% в сравнение с миналата година, а през юли дефицитът все още е 67%. Секторите на въздушните и автомобилните превози - най-важните компоненти от потреблението на петрол, продължават да изпитват трудности", се казва в съобщението.

 

Според агенцията, въпреки че през юни предлагането надхвърли търсенето, несигурността относно бъдещото потребление, заедно с увеличаването на добива от водещите производители, означава, че възстановяването на баланса на петролните пазари ще бъде „крехко".

 

Докладът е публикуван малко след като най-големите нефтени и газови компании в света отчетоха исторически загуби през второто тримесечие, тъй като блокадите срещу коронавируса доведоха до несравним шок за търсенето на енергийните пазари.

 

По-рано тази година изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви пред репортери, че 2020 г. може и да бъде най-лошата година в историята на петролните пазари.

 

„Последните данни за мобилността показват, че възстановяването е в застой в много региони, въпреки че в Европа засега търсенето продължава да нараства“, се казва в съобщението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: