Нотр Дам се възражда от пепелта

Нотр Дам се възражда от пепелта Снимка: rte.ie

Мнозина се смяха, когато Еманюел Макрон каза, че култовата парижка катедрала ще отвори врати само пет години след опустошителния пожар

Днес вече никой не се смее на обещанието, прозвучало тогава просто като още една от „надутите” реплики в стила на френския президент, пише ВВС. И перспективата Нотр Дам да бъде успешно възстановена до края на следващата година, далеч не изглежда абсурдна

„Поехме ангажимент пред света, че ще завършим нашата катедрала за пет години. Репутация ни е заложена на карта. Ето защо трябва да обединим всичките си знания, усилия и опит, за да постигнем тази цел“, казва Жан-Луи Жоржелин, армейски генерал от резерва, който отговаря за реконструкцията.

Ако катастрофата с култовата парижка църква има символ, то това е 66-метровият шпил на катедралата, който се срути драматично в пламъците на бедствието от април 2019 г. Четири години по-късно, като знак на нарастващия оптимизъм, от източна Франция съобщиха, че изработката на новия шпил е пред завършване.

Основата му, изградена от стотици дъбови дървета, отсечени в най-старите френски гори, тежи повече от 80 тона. Вече е транспортирана в Париж и издигната на покрива на катедралата. Монтирането ѝ изисква изключителна точност, за да се напасва новия постамент към 900-годишната зидария, но когато към края на годината кулата бъде издигната и скелето – свалено, „парижани ще разберат, че катедралата им наистина се завръща“, казва генерал Жоржелин.

Шпилът вече е бил подменян към средата на XIX век, по времето на Френската революция, защото оригиналният е бил нестабилен. В същия период са били подменени и много от витражите на катедралата, но за щастие нито един не е пострадал сериозно при пожара, а и огнеборците са ги опазили добре. Сега специалисти-стъклари в цялата страна ги почистват от 200-годишните натрупвания на сажди от милионите свещи и конденза на влага.

Подменят се и паднали участъци от зидарията, както и цялата подпокривна конструкция, като детайлите на оригинала се спазват с максимална точност. Интериорът в Нотр Дам все още изглежда като декор за фантастичен филм, с футуристичното скеле от 600 тона метал, извисило се на 100 м височина сред древните каменни арки. 

След пожара преди четири години, главният архитект на реставрационните работи Филип Вилньов  твърдеше, че е „най-нещастният архитект в света", но днес смята, че е „най-щастливият”. 

"Катедралата се възражда пред очите ми, като феникс от пепелта”, вълнува се Вилньов – един от огромния екип специалисти, решени през декември 2024 г. в Нотр дам дьо Пари да се отслужи Коледната литургия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: