Основателят на ЧВК "Вагнер" Пригожин изненадващо предложи край на войната

Основателят на ЧВК "Вагнер" Пригожин изненадващо предложи край на войната

Основателят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин смята, че е необходимо руските власти и общество да поставят "дебела точка" на специалната военна операция (СВО)

Според него "идеалният вариант" би бил обявяването на края на операцията.

„За властите и за обществото като цяло днес е необходимо да се постави някаква точка в СВО. Идеалният вариант е да обявим края на СВО, да информираме всички, че Русия е постигнала резултатите, които е планирала, и в известен смисъл ние наистина ги постигнахме“, пише Пригожин в статия, публикувана от неговата пресслужба.

Предприемачът смята, че в случай на обявяване на края на военната операция, Русия ще трябва само „здраво да се закрепи, да се вкопчи в онези територии, които вечеима“. Според него за Русия „винаги съществува риск след началото на контранастъплението ситуацията на фронта да се влоши“.

Евгений Пригожин също така смята, че САЩ биха могли да предложат днес на руското ръководство размяна, при която да се запазят границите за 24 февруари 2023 г.

Ако правителството откаже, тогава въоръжените сили на Украйна ще преминат в настъпление. В тази ситуация може да има различни сценарии за развитие на събитията“, пише Пригожин. Според него първият вариант е, че украинската армия ще се „натъкне на отбраната на Руската федерация“, която впоследствие ще премине в контранастъпление, вторият е, че украинската армия „някъде ще успее да пробие отбраната“.

В същото време Пригожин се противопоставя на "меко, спокойно споразумение". Според него връщането на взетите под контрол територии „ще задейства механизма на центробежните сили в регионите“ и „американците ще постигнат целта си“ в изпълнението на плана за унищожаване на Русия.

 „Русия не може да приеме никакво споразумение, а само честна битка. И ако излезем от тази битка очукани, няма от какво да се притесняваме. Укрепените райони на Русия правят невъзможно проникването в нейните дълбини. <...> Или въоръжените сили на Украйна ще бъдат победени в честна битка, или Русия ще оближе раните си, ще натрупа мускули и отново ще разкъса своите съперници в честна битка “, добави той.

Американските власти очакват началото на офанзивата на украинските войски през следващите седмици. Според медиите, проучили изтичането на секретни документи на Пентагона, Вашингтон се съмнява в сериозните успехи на украинската армия по време на офанзивата. Според Bloomberg същото мнение се споделя и в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: