Вкусов екран позволява да се опита цифрова храна

Вкусов екран  позволява да се опита цифрова храна Снимка: стопкадър

Японски професор разработи прототип на дисплей, който може да имитира вкусове на храна за потребителя

Професор Хоей Мияшита от университета Мейджи създаде прототип на телевизионен екран. Неговата особеност е, че когато потребителят го облизва, дисплеят създава вкусове.

Японският инженер нарече изобретението си Taste the TV (TTTV). Позволява ви да опитате "дигитална храна" - всичко, което човек вижда на екрана, може да бъде опитано благодарение на  фолио за еднократна употреба, което покрива дисплея.

В ерата на COVID-19 подобни технологии биха могли да подобрят начина, по който хората общуват и взаимодействат с външния свят, каза професорът.

„Целта е да се даде възможност на хората да вкусят ресторантска храна, дори докато си стоят у дома“, казва той.

Мияшита разработва квази-универсален синтезатор на вкус миналата година. Той възпроизвежда петте основни вкуса, които хората възприемат: сладко, кисело, солено, горчиво и умами. Трябваше да се докосне с език, за да се усети вкуса, но разработката не била особено функционална - не била способна на друго.

Новото устройство е способно на повече – показва изображение и възпроизвежда до десет различни вкуса или комбинация от тях. Телевизорът Taste се състои от екран, който е фиксиран под лек ъгъл и станция за създаване на вкус - това са десет съда с течности, които са носители на вкуса. То от своя страна се създава чрез смилане на желаните продукти в миксер. Съдовете са свързани към пръскачки и подават течности с различни вкусове в правилните пропорции. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: