
Вкусов екран позволява да се опита цифрова храна
- Авангардни
- Текст:
Професор Хоей Мияшита от университета Мейджи създаде прототип на телевизионен екран. Неговата особеност е, че когато потребителят го облизва, дисплеят създава вкусове.
Японският инженер нарече изобретението си Taste the TV (TTTV). Позволява ви да опитате "дигитална храна" - всичко, което човек вижда на екрана, може да бъде опитано благодарение на фолио за еднократна употреба, което покрива дисплея.
В ерата на COVID-19 подобни технологии биха могли да подобрят начина, по който хората общуват и взаимодействат с външния свят, каза професорът.
„Целта е да се даде възможност на хората да вкусят ресторантска храна, дори докато си стоят у дома“, казва той.
Мияшита разработва квази-универсален синтезатор на вкус миналата година. Той възпроизвежда петте основни вкуса, които хората възприемат: сладко, кисело, солено, горчиво и умами. Трябваше да се докосне с език, за да се усети вкуса, но разработката не била особено функционална - не била способна на друго.
Новото устройство е способно на повече – показва изображение и възпроизвежда до десет различни вкуса или комбинация от тях. Телевизорът Taste се състои от екран, който е фиксиран под лек ъгъл и станция за създаване на вкус - това са десет съда с течности, които са носители на вкуса. То от своя страна се създава чрез смилане на желаните продукти в миксер. Съдовете са свързани към пръскачки и подават течности с различни вкусове в правилните пропорции.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Руския удари селски пощенски клон в Украйна в деня за изплащане на пенсиите

Пожар спря електрозахранването в голям район на Берлин

Разкриха беларуска шпионска мрежа, действала в Европа

Невероятен скок в цените на акциите на Nebius

Инцидент или саботаж: прекъснати са телекомуникационни кабели в Червено море

С европейска инвестиция Гърция и Кипър разширяват инфраструктурата за електромобили

Как кафето може да се превърне във вредно за здравето: сметана и други добавки

Подземните газови хранилища в Полша са запълнени на 93 процента
