Поне 36 хиляди швейцарски банкови служители могат да загубят работата си

Поне 36 хиляди швейцарски банкови служители могат да загубят работата си Снимка: fnlondon.com

Мегабанката, създадена след като UBS погълна Credit Suisse, е готова да намали глобалната си работна сила с 20% до 30%.

Това означава съкръщаването на между 25 000 и 36 000 работни позиции, 11 000 от които само в Швейцария, пише вестник Sonntags Zeitung, цитирайки неназован старши мениджър в UBS. Цифрата е в пъти по-висока от планираното съкращение на 9 000 работни места, предвидено в оздравителния план на Credit Suisse, преди швейцарските власти да принудят UBS да я изкупи само за $ 3.3 милиарда.

Поглъщането, предприето за да се избегне срив във финансовата система на страната, осигури финансова стабилност и в световен мащаб, създавайки от UBS мегафинансова структура. Придобивайки Credit Suisse обаче UBS прибави към собствения си екип от 72 000 души още над 50 000 служители, част от чиито позиции и задължения очевидно ще се дублират. Все пак източникът на Sonntags Zeitung не уточнява за кога са планирани съкращенията, нито основните сектори, които ще засегнат.

Сливането предизвиква известно вълнение и в швейцарския бизнес, тъй като и за UBS, и за Credit Suisse обслужването на швейцарските малки и средни предприятия е едно от основните направления в дейността им. В Швейцария UBS има около 200 клона, а Credit Suisse - 95, а до момента няма оповестен механизъм по отвошение обслужването на бизнеса при новите условия. Според източника на Sonntags Zeitung, марката Credit Suisse трябва да съществува поне още три или четири години, за да позволи плавен преход за клиентите.

С повишено внимание се очаква и общото събрание на акционерите на Credit Suisse във вторник, които след поглъщането ще получат само по CHF 0.76 на акция, т.е., средно около 22% от цената, на която са ги купили. Акционерите на UBS ще се срещнат на следващия ден, също в Цюрих. 

Сливането двете банки се извърши без одобрението на акционерите им, тъй като швейцарските власти се отказаха от задължението да се консултират с тях в името на най-добрия интерес на страната като световен финансов център. Мнозина виждат в това сериозно нарушение на законодателството, което „за големите очевидно може да се променя”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: