Руски милиардер е готов да дари банката си на Украйна

Руски милиардер е готов да дари банката си на Украйна Снимка: rbc.ua

Михаил Фридман, един от най-големите акционери на Alfa Bank - Украйна е изразил своето и на други акционери съгласие да дарят кредитната институция „на държавата или друг акционер”.

Предложението е изразено в писмо на Фридман до председателя на Националната банка на Украйна (НБУ) Андрий Пишин, съобщава „Интерфакс”- Украйна. Акционерите на банката потвърждават и готовността си да капитализират допълнителни инвестиции на стойност $1 милиард. 

„Ако правителството или Националната банка решат, че Alfa Bank - Украйна трябва да бъде контролирана от държавата или друг акционер, ние сме готови да прехвърлим акциите безвъзмездно”, се казва в писмото.

Фридман обяснява мотивите за решението с желанието да се успокоят вложителите в банката, подложена в последно време на яростни медийни атаки, заради факта, че нейни основни собственици са лица, обект на санкции. В тази връзка Фридман допълва, че „Ще направим всичко възможно преходният период да бъде безпроблемен и незабележим за клиентите”. 

Фридман смята също, че допълнителната капитализация от $ 1 милиард би била „добър и смел пример за други инвеститори“ и би помогнала за възстановяването на Украйна. Според него, представители на банката ще се срещнат още този месец с регулаторите на ЕС, за да обсъдят възможността капитализацията да се осъществи със средства, замразени от санкции, без това да е опит „за облекчаване на персонални санкции”.

Според НБУ към 1 септември Alfa Bank - Украйна е на седмо място по активи (111,16 милиарда UAH и над 300 клона), сред 67 банки, работещи в страната. Михаил Фридман държи 33% дял в банката, отстапвайки първото място на Андрей Косогов, чийто дял стана 41%, след като двама други акционери му превърлиха пакетите си заради персонални санкции. Трети мащабен акционер е Петр Авен, който държи 12%, а на четвърто място е UniCredit SpA – Италия с 10%. 

Бившият български министър на финансите Симеон Дянков, понастоящем изпълнителен директор на Групата за финансови пазари на London School of Economics и технически съветник на Европейската комисия, е определен от Националната банка на Украйна за попечител на пакетите на тримата големи акционери Косогов, Фридман и Авен, които също са обект на персонални санкции.

Преди руското нахлуване в Украйна Alfa Bank се смяташе за един от основните участници в хибридната война, водена от Москва срещу Киев и нееднократно е подозирана в корупционни финансови практики, вкл. раздаването на необезпечени кредити, част от които вече се смятат за невъзвръщаеми. След огласяването на санкциите срещу собствениците ѝ, много от офисите на Alfa Bank - Украйна бяха разбити и изпочупени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: